Šećeri su visoki iako se pridržavate svih savjeta?

Autor: Maja Berković Cigrovski 17.04.2020.

Nije neobično da u vrijeme sezonskih prehlada, gripe, ili drugih stanja vrijednosti šećera povišene. Trebate li pojačati dozu lijekova?

Šećeri su visoki iako se pridržavate svih savjeta?

Posljednjih tjedana šećeri su mi visoki, iako pijem lijekove i pazim na prehranu. Trebam li pojačati dozu lijekova?

Prema riječima doktorici Berković CigrovskiBilo da je riječ o bolesti s kojom ste se tek susreli, ili se nosite s istom već neko vrijeme i imate iskustva, često se nalažu kontrole. Onda ovisno o nalazima tih kontrola – i nekakve akcije."

Naravno, kada brinete o svome dijabetesu od liječnika ćete dobiti i savjete kako ju bolje kontrolirati. Vjerojatno već i sami znate koliko je bitno provjeriti vrijednosti razine šećera u krvi ujutro, natašte jednako kao i nakon obroka (dva sata po obroku).

Za većinu ljudi vrijednosti šećera prije obroka, ispod 7 mmol/L, a dva sata nakon obroka 10 mmol/L vezano je uz prosječno vezano glikemije. „Obično smo za većinu osoba zadovoljni kada je HbA1c ispod 7%. Ako ove vrijednosti postižete s terapijom koju Vam je liječnik propisao, nema potrebe ništa mijenjati.", doktorica je pojasnila.

Dakako, postoje iznimne situacije poput stresa ili drugih akutnih bolesti u kojima će se poremetiti vrijednosti razine šećera u krvi. „Ako je to nešto što traje dugoročnije, i ako ste se izvukli iz neke akutne bolesti – svakako je potrebna revizija terapije“, nastavlja doktorica. To je uvijek dobro raditi u dogovoru s dijabetologom, jer svako samostalno mijenjanje doze terapije može izazvati veće probleme.

Kada se daje inzulin i gdje se daje?

Nisu sam osobe s dijabetesom tipa 1 ovisne o inzulinu,  jednako tako se savjetuje i osobama s dijabetesom tipa 2 primjena inzulina u svrhu bolje kontrole. Zna se dogoditi da sama pomisao na igle, inzulin, krv i sve što ide uz to u osobama izaziva otpor i nelagodu.
Stoga je jako važno uz pomoć liječnika naučiti sve o inzulinu – koji inzulin, kada, koje doze, zašto, gdje i sve druge odgovore na pitanja.

Prema riječima doktorice Berković Cigrovski "Poželjno je inzulin davati u potkožje (kožne nabore) trbuha, natkoljenice (bedra) ili nadlaktice. Sve ovisno o tome gdje je lakše dati si inzulin."

Kada je riječ o više dnevnom davanju inzulina, svakako je potrebno prilagođavati doze ovisno o vrijednostima. Bazalni inzulin odnosno noćni inzulin dobio je naziv jer se daje navečer i pokriva potrebe tijekom noći ( a idealno bi bilo da pokriva potrebe tijekom 24 sata). Zapamtite, njegove doze prilagođavamo prema vrijednostima šećera u krvi koje su ujutro – natašte.

Postoje i prandijalni inzulini koji se daju uz obroke. Oni su odgovorni za to kada si ih date, da vrijednosti šećera nakon obroka ne porastu previsoko. Prandijalne inzuline prilagođavamo ovisno o tome što ćete pojesti tog trenutka. Zbog toga je bitno voditi računa o udjelu ugljikohidrata u obroku – ali i kakva je bila vrijednost šećera prije samog obroka.

„Imate li osjećaj da nakon samog obroka vrijednosti šećera nisu pale koliko ste očekivali, u takvim situacijama je uvijek dobro prošetati nakon obroka. Šetnja pomaže inzulinu i mišiću da potroši višak šećera u krvi“, objašnjava doktorica Berković Cigrovski.