Tko i zašto izbjegava inzulin?

Autor: Sandra Peternek 20.03.2020.

Značajan broj osoba s dijabetesom izbjegava svoju terapiju inzulinom. Oni koji ju odgađaju mogu se suočiti s ...

Tko i zašto izbjegava inzulin?

Kod dijabetesa tipa 2 oslabljena je uloga gušterače, odnosno tijelo nije u mogućnosti proizvoditi dovoljne količine inzulina. Stoga najčešće osobe kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2 su u početku liječenje isključivo lijekovima, odnosno tabletama.

Novosti koje Diabetic Medicine donosi prilično su zabrinjavajuće.

Naime, novo istraživanje rezultira podacima da više od 40% osoba s dijabetesom tipa 2 odbija inzulinsku terapiju! Uspoređujući osobe koje su odmah pristale na uvođenje inzulinske terapije, oni koji su liječeni samo tabletama imali su lošiju kontrolu glikemije i trebalo im je dulje da dođu do ciljnih vrijednosti.

Prema ovim rezultatima, nalazi upućuju na to da odbijanje inzulina može imati ozbiljne zdravstvene posljedice i skratiti životni vijek.

Terapija inzulinom može spasiti

Ključno je da vrijednosti šećera u krvi budu pod dobrom kontrolom! Visoki šećeri odnosno hiperglikemija, može dovesti do umora, pretjeranog mokrenja i žeđi, gubitka kilograma pa i hospitalizacije“, rekla je doktorica Patrica R.Peter, dijabetolog s Diabetes centra s Yale medicine.

Vjerojatno je dobro poznato kako visoka razina šećera u krvi može oštetiti živce, bubrege, vid, krvne žile – pa na kraju i zatajenje organa. Stoga, inzulinska terapija može biti vaš spas ukoliko ste imate dijabetes tipa 2 te se opirete uvođenju inzulina.

inzulin_tablete

Zašto odbijate inzulin?

Nije potpuno jasno zašto osobe s dijabetesom tipa 2 odbijaju uvođenje inzulina. Najčešći razlozi, prema rezultatima ovog istraživanja jest predrasude i stigma.

Često se inzulin izjednačava sa tzv. strašnijim tipom dijabetesa i komplikacijama. Pri tome se misli kako će inzulin dovesti do pogoršanja dijabetesa, umjesto prihvaćanja kako je nužno uvesti inzulin ako dijabetes nije dobro kontroliran!“, nadodala je dr. Peter.

Posebno su zanimljivi odgovori kako je inzulin „nuklearna opcija“ jer je potreban za sve čiji je dijabetes napredan i opasan! Zbog toga se najčešće odlučuje za alternativne oblike liječenja.

Nuspojave su još jedna kategorija zašto se odbija inzulinska terapija. Često se čita i piše o nuspojavama poput debljanja, injekcije i igle te hipoglikemija. Posebno bi se mogli izdvojiti i visoki financijski troškovi za liječenje!

Rast cijena lijekova (bez obzira na to jesu li tablete ili inzulin) u pitanju – može dovesti do preprodaje lijekova ili potpunog odlaganja uzimanja lijekova. Jasno je kako se stvari moraju mijenjati, kako se lijekovi trebaju osigurati svima kojima je potrebno za normalan i kvalitetan život.

Potrebno je razgovarati s osobama kojima je dijabetes tipa 2 tek dijagnosticiran, pogotovo o liječenju.
Najbolji pristup je odvajanje prednosti i nedostataka svih mogućnosti liječenja i prilagođavanje plana liječenja svakome posebno.