Što je dijabetes ili šećerna bolest?

Autor: Sandra Peternek 28.07.2020.

Šećerna bolest ili diabetes mellitus karakterizirana je povišenom razinom glukoze (šećera) u krvi.

Šećerna bolest ili dijabetes mellitus je najčešći endokrinološki poremećaj s više od 190 milijuna oboljelih u svijetu.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za 20 godina broj oboljelih od šećerne bolesti u svijetu povećat će se na 330 milijuna. Dijabetes pogađa ljude bez obzira na dob i spol, a prekomjerna težina značajno povećava rizik za nastajanje šećerne bolesti tip 2. Oko 90% slučajeva dijabetesa tipa 2 javlja se u odrasloj dobi. Dijabetes tipa 2 povezan je s prekomjernom težinom ili pretilošću. Nažalost, vijesti su loše - broj oboljelih svakodnevno raste. 

Tipovi dijabetesa

Razlikujemo nekoliko tipa šećerne bolesti, dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2, preddijabetes i gestacijski dijabetes.
Povišena glukoza u krvi, posebice dugoročno, dovodi do trajnog oštećenja unutarnje stijenke krvnih žila (endotel) zbog čega dolazi do njihova suženja koje može biti do te mjere da se žila u potpunosti zatvori.

Posljedica takvog stanja je razvoj ozbiljnih komplikacija na organima kao što su bubrezi, oči, srce, krvne žile i živci. Da bi se spriječile dijabetičke komplikacije važno je rano uočiti alarmantno stanje. Često ljudi ne povezuju promjene vida ili bolesti bubrega s dijabetesom, pa odgađaju pregled dok se ne dogodi infarkt ili moždani udar. Kako ne bi došlo do ovakvih problema bitno je rano dijagnosticirati ovu bolest i provoditi odgovarajuće liječenje.

Kada i čime se započinje liječenje šećerne bolesti možete poslušati ovdje.

Zahvaljujući novim načinima liječenja, oboljeli od šećerne bolesti danas mogu nesmetano živjeti s dijabetesom jednako kao i oni koji ga nemaju.

Dijabetes tipa 1

Dijabetes tipa 1 rjeđi je oblik bolesti koji se javlja u djece i mladih, najčešće do 30 godine života. Gušterača stvara sve manje inzulina sve dok ga ne prestane proizvoditi. Nedostatak šećera stanice nastoje nadomjestiti pa kao izvor energije počinju koristiti masno i mišićno tkivo.

Posljedično dolazi do poremećaja metabolizma masti. Simptomi su vrlo izraženi i dosta naglo se razvijaju. Najčešći simptomi koji ukazuju da je potreban hitan odlazak liječniku su česta mokrenja, suhoću u ustima te konstantna glad i neutaživa žeđ. Iako je apetit pojačan, dolazi do naglog gubitka težine i izrazitog umora.

Dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 češći je oblik (u 90% slučajeva se javlja) i to u starijoj dobi. Iako se javlja nakon 40 godina, danas se sve više bilježi i kod mlađih osoba. Kod ovog tipa dijabetesa ulogu ima genetska predispozicija, pa razmislite o svojoj obitelji i pripadate li rizičnoj skupini. Iako neke pretile osobe nikada ne obole od dijabetesa, debljina je značajan faktor rizika za nastajanje šećerne bolesti.

Zbog povećanog udjela masnog tkiva kod debljih osoba, smanjena je osjetljivost tkiva na inzulin. U osoba s tipom 2 šećerne bolesti simptomi su slabije izraženi i javljaju se postupno, katkad samo u obliku pojačane žeđi ili pospanosti. Upravo radi blagosti tegoba ili njihova izostanak daje privid kako je riječ o blagoj bolesti kojoj ne treba obraćati pažnju. Baš se zbog toga bolest kasnije dijagnosticira.

Stoga je za prevenciju iznimno važno rano otkrivanje bolesti i proces liječenja.  

Može li se jednako dugo i kvalitetno živjeti kao da šećerna bolest ne postoji?

Oštećenja gotovo svih organa u tijelu, pa i invaliditet, pokazatelj su da se dijabetes ne liječi dobro.