Je li moguće doživjeti stotu godinu uz dijabetes?

Autor: Sandra Peternek 10.07.2020.

Životni vijek se produžio za otprilike 10 godina, a dug i kvalitetan život s dijabetesom je moguć!

Je li moguće doživjeti stotu godinu uz dijabetes?

Da biste doživjeli prvih sto godina  uz dijabetes prije svega potrebno je stalno kontrolirati razinu šećera u krvi, izbjegavati hipoglikemije i hiperglikemije.

Osim glikemija važno je mjeriti vrijednosti o krvnog tlaka kako biste ga lakše držali pod kontorlom.

Postoji li recept za dug život?

Iako danas imamo najbolje suvremene lijekove, još bolju dijagnostiku – broj osoba s dijabetesom je u porastu te se s pravom postavlja pitanje zašto je tome tako? Bilo bi logično da uz napredak u medicini prati i bolje zdravlje stanovnika.

Još je Hipokrat, otac medicine davno rekao „Neka Vaša hrana bude Vaš najbolji lijek“.

Nadodali bismo izjavu i G.Herberta „Tko kog bio otac bolesti, majka mu je bila loša prehrana!

Profesor B. Mihajlović na jednome predavanju spomenuo održavanje nivoa šećera u krvi tijekom 3 sata, odnosno 180 minuta. Naime, pojedete li jabuku koja je bogata vlaknima doći će do normalnog povećanja razine šećera u krvi, a nakon čega dolazi do pada razine šećera u krvi. Međutim, popijete li sok od jabuke ili umak s jabukom, nakon porasta razine šećera u krvi brzo će doći do hipoglikemije.

Ako se dijabetes ne liječi, izbjegavate inzuline ili tablete za liječenje dijabetesa, vjerojatno će se razviti obiljnije komplikacije. Uz redovitu kontrolu kod liječnika potrebno je temeljito mijenjati prehranu. Svakako nastojati osigurati dnevne potrebe za ugljikohidratima, proteinima i mastima – bilo kroz nekoliko manjih obroka ili tri veća; sve je stvar osobnog izbora.

Kako povećati životnu dob s dijabetesom?

Svaka osoba s dijabetesom može imati normalan život i ne razlikuje se od drugih ljudi. Da biste utjecali na bolji život strogo kontrolirajte svoje glikemije, inzuline, lijekove – uvedite strukturirano vježbanje, pokušajte izbjegavati naporne i stresne situacije. A uz sve ove savjete, nikako ne zanemarite tromjesečni HbA1c uz kontrole kod oftalmologa, dijabetologa, stomatologa.

Ovo je primjer osobe koja ima dijabetes već više od 60 godina!

I za kraj, od dijabetesa  se ne umire – umire se od komplikacija dijabetesa.

Prema istraživanjima i statistikama, najčešće se umire zbog kardiovaskularnih problema odnosno srčani udar, moždanih udar, začepljenje krvnih žila. Osim ovih komplikacija bitno je spomenuti bolove u nogama i trnjenje, gnojenje prstiju koje dovode do gangrene.

Zbog visokih šećera rane ne mogu zacijeliti kako treba i onda taj dio tijela počinje trunuti. Ne smije se zanemariti niti hipoglikemijsko stanje.