Testiranje, zapisivanje ... Samokontrola!

Autor: Sandra Peternek 30.07.2020.

Testiranje, zapisivanje ... Samokontrola!

Samokontrola se u prvome redu odnosi na praćenje vrijednosti glukoze (šećera u krvi) i unos istih vrijednosti u dnevnik samokontrole. 

Dnevnik samokontrole osim što može biti u fizičkom obliku, pisan u bilježnici ili na papiru, isti omogućujemo i u online obliku na stranici Dijabetes.net. Da biste bili dobro kontrolirani potrebno je paziti na prehranu i tjelovježbu. 

Testiranje razine šećera u krvi provodi se ubodom u prst uz pomoć manje igle – lancete, a kap krvi prislanja se na testnu traku umetnutu u glukometar te se na temelju toga očitava broj.

Što znači taj broj?

Krajnji cilj jest postići vrijednosti između 4 do 6 mmol/L prije jela, odnosno 8 mmol/L nakon obroka (dva sata nakon obroka). Naravno, te se brojke mogu proširiti ako govorimo o djeci i osobama s povećanim rizikom od hipoglikemije. Koliko je hipoglikemija bezopasna, poslušajte u videu.

Koliko često?

Ne bismo mogli reći univerzalan broj koji vrijedi za sve, koliko često testirati razinu šećera u krvi. Ovisno o broju trakica, ovisno o jelu i tjelesnoj aktivnosti svatko individualno testira svoje glikemije.

Samostalnost

Samostalno testiranje i redovito korištenje glukometra, odnosno važnost tog aparatića može razumjeti samo osoba s dijagnosticiranom šećernom bolešću koja želi utjecati na poboljšanje svoga zdravlja. Bilo bi dobro da se utvrde koje namirnice odgovaraju glikemijama. Budite spremni i budite posvećeni edukaciji, šećerna bolest je stanje dijagnosticirano za cijeli život te se nije lako nositi s njime.

Nedostatak

Najčešći nedostaci na koje se žalimo su količine testnih trakica, odnosno njihov manjak. Također, manjak je motivacije i edukacije o tome kako interpretirati rezultate mjerenja razine glukoze u krvi. Nedostatkom se smatra i bol pri ubodu lancetom.

Stvar je rutine

Mnogi se bore s kontrolom glikemija i uklapanjem novih navika u životnu rutinu. Brojni su usponi i padovi, gotovo su svakodnevni stoga da bi došlo do što manje padova, neprestano treba planirati. Osjećaj da smo postigli neke rezultate koji su vidljivi i opipljivi pridonijet će očuvanju takve rutine i dobrim navikama.

Vaganje i omjeri

Hrana je potrebna da bismo mogli normalno raditi i funkcionirati, isto tako potrebno ju je procjenjivati. Možete imati samo dva obroka u danu, a dobit ćete različite izmjerene rezultate. Zbog toga je potrebno vaganje odnosno razmišljanje o omjerima nutritivne vrijednosti. Sve će ovo omogućiti točnijoj prosudbi pri donošenju odluka o hrani i analizi rezultata.

Pokušajte se kontrolirati i vidjeti što najčešće i u najvećoj mjeri konzumirate tijekom dana, koliko vježbate i što pijete. Vjerojatno se to čini teškim poslom i velikim izazovom, ali će pomoći izgradnji dobrog osjećaja, a navika se brzo stekne. Već kroz nekoliko tjedana vidjet ćete koliko će se to isplatiti i potaknuti vaše samopouzdanje.

Nemojte samo testirati...

Postoji velika razlika između testiranja koje radite jer znate da je po potrebno, i testiranja koje radite jer shvaćate koliko je važno za cjelokupan organizam. Kada osvijestite zašto se testirate, provjerite vrijeme testiranja u odnosu na koja je hranu koja je za Vas najbolji izbor, imate li kakve aktivnosti i koristite li dodatne lijekove.

Čuvajte svoju razinu glukoze u normalnim rasponima jer time čuvate svoje tijelo jer je jedino koje imate.