Komplikacije dijabetesa

Autor: IK 16.07.2020.

Komplikacije dijabetesa

Dijabetes je stanje koje povezujemo s komplikacijama, a neke od njih su i neugodne. No, dobra vijest je kako se mogu spriječiti ili barem svesti na minimum dobrom regulacijom razine glukoze u krvi. Za dobru regulaciju važne su četiri stavke: 

  • Redovito uzimanje lijekova
  • Prilagođena prehrana
  • Tjelovježba 
  • Psihološke vještine za nošenje s bolešću i stresom

Komplikacije dijabetesa

  • Inkontinencija je često neugodno stanje koje povezujemo ne samo sa starijom dobi, nego i sa svim dobnim skupinama. Nesposobnost zadržavanja urina može biti uzrokovana povećanim stresom kada uslijed kihanja, kašljanja, hodanja ili smijeha nije moguće zadržavanje. S druge strane, možemo govoriti o inkontinenciji do koje dolazi zbog promjena položaja u spavanju, zvukova vode i slično.

  • Problemi s probavom su još jedan problem s kojim se susreću oboljeli od dijabetesa. Najčešće se radi o simptomima iritabilnog kolona: napuhanost, česti vjetrovi, stolika koja je vrlo rijetka ili vrlo tvrda, zatvor. Važno je regulirati probavu jer velik dio zdravlja dolazi iz naših crijeva. Česti proljevi mogu dugoročno naštetiti kulturi dobrih bakterija u crijevima, ali i uzrokovati gubitak elektrolita. S druge strane, zatvor je prilično neugodno stanje, a u krajnjim slučajevima može naštetiti dinamici i zdravlju debelog crijeva.  

  • Kandidijaza je gljivična infekcija koja se razvija oko genitalija ili usta, a ponekad i na mjestu nabora kože kao što je pazuh. Svrbež, crvenilo, otekline u području genitalija, iscjedak, bol pri mokrenju simptomi su kandidijaze. Ova je češća pojava kod osoba s dijabetesom koja se stalno pojavljuje kada je razina šećera previsoka. Postoje brojni tretmani koji održavaju glukozu pod dobrom kontrolom, što može spriječiti pojavu kandidijaze.

  • Lipohipertrofija nastaje zbog lokalnog djelovanja inzulina koji se daje na isto mjesto tijekom duljeg perioda (zabilježeni su slučajevi od čak 30 godina). Imajte na umu da se mjesta aplikacije inzulina mijenjaju, jednako kao što se redovito mijenjaju lancete.

  • Bolesti desni postupno se razvijaju, a dugoročno mogu dovesti do ozbiljnijih komplikacija oralnog zdravlja. Dobra kontrola glikemija može usporiti razvoj bolesti desni, jednako kao oralna higijena i redovite posjete stomatologu. 
  • Seksualna funkcija, kao i želja za seksualnim odnosima može biti oslabljena. Iako se radi o temi koju često prati osjećaj srama, bilo bi dobro razgovarati o tome s partner(ic)om ili liječnikom. Ova komplikacija ože se dogoditi zbog same bolesti, lijekova ili teškoća mentalnog zdravlja. 

O svim ovim neugodnim stanjima i problemima posavjetujte se sa liječnicima, nutricionistima, fizioterapeutima te psiholozima i psihoterapeutima.