Što je preddijabetes?

Autor: Mladen Krnić 26.07.2019.

Što je preddijabetes?

Može li preddijabetes biti korak do šećerne bolesti?

Kriterij za postavljanje dijagnoze šećerne bolesti su brojni, a onaj koji je najnužniji jest da razine glukoze (šećera) u krvi natašte bude iznad 7 mmol/L. Normalna vrijednost je do 5.6 mmol/L. Naravno, postavlja se pitanje što je ono između od 5.6 do 7 mmol/L? I to je upravo stanje koje nazivamo preddijabetes. Drugi naziv za ovaj oblik dijabetesa naziva se i poremećenom glukozom natašte.

Prvo mjerenje radi se natašte, a drugo dva sata nakon obroka kada bi se vrijednost trebala spustiti ispod 7.8 mmol/L. Izmjeri li se dva sata nakon obroka vrijednost veća od 11 mmol/L, tada se dijagnosticira dijabetes. Jednako tako, između vrijednosti 7.8 do 11 mmol/L ukazuju na postojanje preddijabetesa - odnosno intolerancija glukoze odnosno nepodnošenje glukoze. 

Poslušajte razgovor s prof. dr. sc. Mladenom Krnićem, specijalistom dijabetologije i endokrinologije iz KBC Split.

Šećerna bolest tipa 2, koja je i najčešća, ima dugačak tijek bez ikakvih simptoma. Kaže se da u trenutku dijagnoze ona već traje 7 do 10 godina. Kako se razvija bez simptoma onda se dijabetes popularno naziva i "tihim ubojicom".

Kod šećerne bolesti tipa 1 situacija je drugačija. Naime, uništenje stanica se odvija u kratkom periodu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Simptomi se tako razvijaju relativno brzo i često takvi ljudi dospijevaju u jedinicu intenzivne skrbi! Najčešće se tamo dospije zbog neke od akutnih komplikacija - a najčešće je to dijabetička ketoacidoza. 

Što je dijabetička ketoacidza?

Do dijabetičke ketoacidze dolazi zbog zakiseljavanja organizma i mijenjanja ravnoteže elektrolita. Stanje koje može biti dosta ozbiljno koje je prije završavalo s velikom smrtnošću, a danas se dobro prepoznaje i prilično dobro liječi. Sad srećom imamo vrlo malu smrtnost uzrokovanu dijabetičkom ketoacidozom - ali bitno je znati da je ona usprkos svemu još uvijek velik problem za osobe s dijabetesom tipa 1 i dio osoba s dijabetesom tipa 2.

Ako se razvije ketoacidoza ona može biti praćena povraćanjem ,bolovima u trbuhu, općom slabošću i specifičnim dubokim i intenzivnim disanjem jer organizam pokušava nadoknaditi promjene u kiselosti i bazičnosti.