Savjeti za poboljšanje razine šećera

Autor: Sandra Peternek 08.03.2019.

Koliko se puta dogodilo da je razina šećera u krvi bila visoka i niste ju mogli spustiti?

Evo nekoliko savjeta kako utjecati na poboljšanje razine šećera u krvi. Regulacija dijabetesa započinje samokontrolom razine šećera u krvi. Samo redovita samokontrola daje bolji uvid u stanje. Neophodno je regulirati razinu šećera u krvi, paziti na prehranu te se baviti nekim oblikom tjelovježbe.

Na temelju toga moguće je izbjeći komplikacije hiperglikemije i hipoglikemije, kao i njihovo napredovanje.

Da ne radite istu grešku kao i ja bitno je znati simptome hiperglikemije i kako reagirati na vrijeme da ne dođe do ozbiljnih komplikacija kao što je dijabetička koma. Problemi koji nastaju zbog povišene razine šećera u krvi ne razvijaju se odjednom. Što prije vratite povišene šećere u normalu, bolje za Vas!

 

Savjeti

Važno je upoznati okolinu s dijabetesom da znaju kako vam pomoći ako razina šećera padne toliko nisko da si niste u stanju sami pomoći. Pođite sami od sebe i nemojte dozvoliti da vam se to dogodi.

Redovito regulirajte razinu šećera u krvi, jedite redovito pridržavajte se savjeta koje su vam liječnici i medicinske sestre dali. Mislite li da je razina šećera u krvi pala, nemojte sjedati za automobil ili drugo prijevozno sredstvo. Dobra i redovita kontrola utječe na kvalitetu svakodnevnog života i obaveza te umanjuje mogućnost komplikacija.

Osobama s dijabetesom se preporučuje mjerenje šećera natašte, dva sata nakon obroka (doručka, ručka i večere). Ispijanje vode i nezaslađenih čajeva utječu na sprječavanje dehidracije i smanjenje razine šećera u krvi. Na rizik razvoja dijabetesa utječe i navika pušenja. Alkohol bitno utječe na razinu šećera u krvi, stoga se on nikako ne preporučuje dijabetičarima zbog dodatnih kalorija.

U današnje vrijeme se može pročitati na poleđini obroka tablica hranjivih vrijednosti koje Vam mogu pomoći pri izračunu kalorija, energije, masti, ugljikohidrata i proteina. Pridržavajući se navedenih preventivnih mjera osobe s dijabetesom mogu spriječiti rizik od povišenog šećera u krvi kao i rizika od ozbiljnih komplikacija.

Da bi spriječili komplikacije s bubrezima, živcima, očima i ekstremitetima, krvnim tlakom i srčanim bolestima, važno je brinuti se i održavati razinu šećera u krvi unutar normalnih vrijednosti.

Imajte na umu kako Vam liječnik ili medicinska sestra uvijek stoje na raspolaganju vezano uz sva pitanja ili nedoumice koje se tiču dijabetesa.