Ostajemo li bez inzulina?

Autor: Sandra Peternek 15.09.2019.

Ostajemo li bez inzulina?

Najveći zdravstveni problem 21.stoljeća upravo je dijabetes.

Broj oboljelih je u porastu, a sve je više onih koji trebaju inzulinsku terapiju.

Inzulin je hormon kojeg proizvode beta-stanice Langerhansovih otočića gušterače, a koji je neophodan za unos glukoze iz krvi u stanice. Je li moguće da ostanemo bez inzulina?

Jedno od najvećih otkrića u čitavoj povijesti medicine jest otkriće inzulina, najprije od životinjskih vrsta pa sve do današnjeg razvoja sintetskih inzulina. Liječenje šećerne bolesti tipa 1 i tipa 2 odnosi se na poboljšanje životnog stila ali i uzimanje terapije kako ne bi došlo do komplikacija.

Diljem svijeta raste broj oboljelih od dijabetesa, pa su znanstvenici proveli istraživanje kojim predviđaju moguć nedostatak inzulina.

Zašto?

Upravo je njihova procjena da će do 2030.godine od dijabetesa tipa 2 oboljeti čak pola milijarde stanovništva! Broj oboljelih od šećerne bolesti raste diljem svijeta, provedena je studija koja predviđa nedostatak inzulina do 2030.godine. Nastavno na to, prema istraživanju objavljenom u The Lancetu, smatra se da će do 2030.godine gotovo 79 milijuna odraslih osoba biti ovisno o inzulinu - odnosno da će potražnja za lijekom biti čak 20% veća!

Zabrinjava

Uglavnom će biti pogođena Afrika, Azija i Oceanija, te bi se trebalo više posvetiti savladavanju ovog izazova. Naime ove zemlje neće moći dobiti inzulin.“, rekao je voditelj istraživanja Sanjay Basu sa Sveučilišta Stanford.

Tijek studije

Prema trenutno dostupnim statistikama, znanstvenici su izdvojili tri države s većim brojem oboljelih do 2030.godine. Tako se smatra da će biti otprilike 130 milijuna ljudi u Kini, 98 milijuna u Indiji i SAD-u 32 milijuna oboljeti od dijabetesa.

Zašto?

Četiri su razloga za porast broja oboljelih od dijabetesa, a to je starenje stanovništva, urbanizacija, loša prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti. U skladu s ovim podacima, smatra se da će se uporaba inzulina 516 milijuna bočica IU godišnje u 2018.godini porasti do 633 milijuna godišnje do 2030.godine.    

 

Izvor:

https://bit.ly/2R1duuO