Je li inzulin u tabletama san?

Autor: SP 14.09.2019.

Je li inzulin u tabletama san?

Većina oboljelih od šećerne bolesti koja ima inzulin u terapiji u početku je imala velik strah od igli. Tu je strah od hipoglikemije, strah od hiperglikemije, davanja inzulina u javnosti i tako redom. S obzirom na početke inzulinske terapije, još od 1921.godine pa sve do danas definitivno možemo zaključiti da je terapija napredovala. Ipak, najveći dio osoba s dijabetesom na inzulinskoj terapiji sanja o manjem broju uboda.

Je li inzulin u tabletama toliko daleko?

Inzulin kao inhalator

Prije otprilike 20 godina (tadašnja) istraživanja pokazala su da je zapravo moguće korištenje inzulina inhalatornim putem (slično pumpici koju koriste osobe s astmom). Jeste li znali da se čak dio studija vezan uz inhalatorno uzimanje inzulina radio i u Republici Hrvatskoj? Oboljeli od šećerne bolesti koji su tada bile uključeni u istraživanje nisu vidjeli prednost u uzimanju inzulina inhalatornim putem. Tada se smatralo da je takvo apliciranje puno složenije i kompliciranije u odnosu na ono klasično uzimanje inzulina injekcijom (penom) na koje su naviknuli.

Inzulin u tabletama

Korištenje inzulinske terapije u obliku tableta prilično je zamršeno i komplicirano. Najviše je odgovoran naš probavni sustav koji bi protein (inzulin) vrlo brzo razgradio. U časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences objavljen je članak u kojem znanstvenici tvrde kako je pronađen način uzimanja inzulina putem tableta (oralnim putem/per os). Takav način korištenja detaljno su opisali te ga usporedili sa malim švicarskim nožićem. Ukratko, kao i kod nožića - brojne su moguće zapreke (mogućnosti) koje se mogu naći na putu inzulina. Znanstvenici se posebno ponose i ističu prednost inzulina u tabletama jer je pokazao odličnu stabilnost na sobnoj temperaturi kroz čak dva mjeseca, a u hladnjaku čak četiri mjeseca!

Još jedan san...

S obzirom na to da inzulin u obliku u kojem nam je danas dostupan ima posebna ograničenja, ne sumnjamo kako će jednog dana drugi oblik doživjeti velik uspjeh. Znanstvenici su ovakav način primjene inzulina nazvali „svetim gralom“ jer će olakšati oralnu primjenu i za niz drugih proteinskih lijekova. Od ovog načina primjene inzulina možemo očekivati daleko bolju adherenciju (ustrajnost u uzimanju lijekova). Sasvim je sigurno da će tada doći i do boljeg pridržavanja uputa od strane oboljelih od dijabetesa - a to znači i bolje rezultate liječenja šećerne bolesti. Kada možemo očekivati ovaj inzulin u redovnoj uporabi, teško je reći. Za sada sve još uvijek stoji na laboratorijskim istraživanjima koja se provode na životinjama. Svakako s nestrpljenjem čekamo da istraživanje dođe do kliničke faze.