Koliko je preddijabetes alarmantan

Autor: SP 19.09.2019.

Koliko je preddijabetes alarmantan

Broj odraslih osoba koje su na putu ka preddijabetesu ili im je dijagnosticiran svakodnevno raste. Preddijabetes je također poznat pod nazivom granični dijabetes. To je metaboličko stanje i rastući globalni problem. Može se javiti i desetljeće prije razvoja dijabetetsa tipa 2, a češće se javlja kod osoba s povećanom tjelesnom težinom, nezdravim životnim navikama i sjedilačkim načinom života. U ovoj fazi i dalje postoji mogućnost povratka u metaboliču ravnotežu, no često ostaje neprepoznat pa se razvije metabolički sindrom i/ili dijabetes tipa 2. 

Preddijabetes je karakteriziran prisutnošću povišene razine glukoze u krvi, no nedovolno visoke da se svrsta pod dijabetes. Baš iz tog razloga on se smatra da  „sivom zonom“.Dobra vijest je da slučajevi koji su rano identificirani imaju veliku mogućnost da se ne razvije dijabetes tipa 2 ako će se osoba pridržavati liječničkih savjeta. Svake godine sve više ljudi imaju dijagnosticiran preddijabetes i nakon toga je dijagnoza dijabetes tipa 2.

Što učiniti?

  • Promijenite način prehrane, u čemu Vam pomažu nutricionisti.
  • Bavite se barem pola sata dnevno umjerenom tjelesnom aktivnošću, a za savjet se obratite kineziologu ili fizioterapeutu. 
  • Naučite regulirati stres i okidače zbog kojih posežete za slatkom ili slanom hranom, a u tome Vam pomažu psiholozi i psihoterapeuti. 
  • Podijelite svoje brige s bliskom osobom, lakše ćete regulirati svoje zdravstveno stanje. Niste sami!