Bolesti štitnjače uz dijabetes

Autor: IK 22.01.2020.

Dijabetes i bolesti štitnjače su dvije najčešće endokrine bolesti s doslovno epidemijskim razmjerima.

Bolesti štitnjače uz dijabetes

Posljednjih godina bilježi se sve veći broj bolesnika s dijabetesom tipa 2, a još je više zabrinjavajuće to što se velik broj slučajeva dijabetese tipa 2 vrlo kasno dijagnosticiran. Osim dijabetesa, u porastu su i bolesti štitnjače - što ova dva stanja čini javnozdravstvenim problemom posljednjih nekoliko desetljeća. 

Štitnjača

Štitnjača je malena žlijezda u donjoj trećini vrata. Sama luči dva hormona, pod nadzorom žlijezde hipofize i njenog tireotropnog hormona (TSH). Čak 90% izlučenih hormona štitnjače čini tiroksin (T4), a 10% hormon trijodtironin (T3). Trijodtironin (T3) je aktivniji hormon, a dio njega nastaje pretvorbom iz tiroksina (T4) u ciljanim organima, priimjerice jetri. Dva su funkcionalna porećemaća štitnjale: 

  • Hipotireoza ili stanje manjka hormona štitnjače u organizmu. Može nastati zbog niza drugih stanja, dugotrajne izloženosti stresu ili autoimunog procesa. Simptomi hipotireoze su tjelesna i mentalna usporenost i zamor, što prati manja radna i akademska uspješnost, ali i dobivanje na tjelesnoj težini. Stanje se dijagnosticira na temelju razgovora i ultrazvučnog pregleda liječnika specijalista te krvnih pretraga (TSH povišen, T3 i T4 sniženi). 
  • Hipertireoza je stanje viška hormona štitnjače u organzmu. Suprotno hipotireozi, ovo stanje karakterizira ubrzan metabolizam pa osoba gubi na kilaži te pretjerana tjelesna i mentalna pobuđenost. Uzrok hipertireoze može biti upalni ili autoimuni proces, ali i ubrzan tempo života. Stanje se dijagnosticira na temelju razgovora i ultrazvučnog pregleda liječnika specijalista te krvnih pretraga (TSH snižen, T3 i T4 povišeni). 

Štitnjača i dijabetes

Ova stanja se mogu javiti i zajedno, a u podlozi može ležati zajednički uzročnik. Primjerice, dugotrajan stres, upalni ili autoimuni proces. Također, i inzulinska rezistencija može voditi razvoju ovih endokrinoloških stanja. Nešto se češće javljaju zajedno hipotireoza i dijabetes tipa 2. 

Svako istovremeno javljanje više dijagnoza (tzv. komorbiditet), otežava proces regulacije jer je potrebno lijekovima, ali i promjenom životnog stila držati stanja pod kontrolom. Uvijek se za savjet možete obratiti ne samo liječniku, nego i nutricionistu, koji će savjetovati o prehrambenim navikama te psihologu koji će pomoći u promjeni životnih navika.