Trebam li izbaciti neke namirnice iz prehrane?

Autor: IK 27.01.2020.

Koje su preporuke vezane uz prehranu osoba s dijabetesom; što jesti?

Trebam li izbaciti neke namirnice iz prehrane?

Niz kroničnih zdravstvenih stanja zahtijeva prilagodbu prehrambenih navika. Najčešći razlozi za eliminaciju pojedinih namirnica iz prehrane su alergija i intolerancija na pojedinu namirnicu, ali i povišene masnoće u krvi te inzulinska rezistencija. 

Hiperlipidemija

Hiperlipidemija je stručni naziv za povišene vrijednosti masnoće u krvi. Podrazumijeva povišene koncentracije kolesterola, triglicerida ili obje ove vrijednosti. Oni su sastavni dio svakog ljudskog organizma, a nastaju stvaranjem u stanicama organizma ili unosom prehranom. Masnoće u krvi prisutne su kod svih ljudi, samo je važno pratiti omjer „dobrog“ kolesterola HDL, odnosno tzv. „lošeg“ kolesterola LDL. 

  • HDL su lipoproteini koji djeluju zaštitno u organizmu, tj. sprječavaju razvoj ateroskleroze jer skupljaju kolesterol kojeg ne otpuštaju.
  • LDL  su lipoproteini koji sadrže najviše kolesterola, a imaju veliku ulogu u slučaju ateroskleroze, bolesti srca i infarkta.

Inzulinska rezistencija

Inzulinska rezistencija je stanje povišene koncentracije glukoze (šećera) u krvi zbog nedovoljne osjetljivosti ciljnih organa na inzulin. Često se javlja zajedno s povišenim vrijednostima masnoća u krvi, što zajedno sa stanjem masne jetre, povišene tjelesne težine i abdominalne pretilosti čini sindrom koji zovemo metabolički sindrom. Kod ovog stanja preporučuje se kontroliran unos namirnica iz skupine ugljikohidrata, kako se ne bi dodatno dizala koncentracija glukoze u krvi. 

Trebam li nešto izbaciti iz prehrane?

Savjete o izbacivanju pojedinih namirnica možete potražiti kod nutricioniste ili liječnika. No, nije samo bitno što se jede, nego i kako se jede te kada se jede.

  • Za svaki obrok odvojite vrijeme te ga pojedite sjedeći za stolom. 
  • Obroke pripremajte doma uz kontroliranje namirnica i začina, a konzumirajte ih svježe pripremljene. 
  • U prvom dijelu dana, kada ste aktivniji, u redu je konzumirati masniju i kaloričniju hranu. 
  • U drugom dijelu dana radije birajte laganiju hranu, bogatu bjelančevinama (proteinima). 
  • Tijekom dana unosite dovoljne količine tekućine, najbolje vode i nezaslađenih biljnih čajeva. 
  • Slijedite zlatno pravilo prehrane: uravnoteženost i raznovrsnost!