Savjeti za inzulinsku rezistenciju

Autor: Ines Bilić-Ćurčić 09.01.2020.

Najnovije preporuke vodećeg društva, American Diabetes Association, naglašavaju individualan pristup prehrani. Svatko od nas ima različite potrebe, različit zdravstveni status, ali i živi u različitom podneblju. Stogake važno prilagoditi prehranu svakom pojedincu.  

Prema riječima, izv.prof.Ines Bilić Ćurčić, preporuke se odnose na manji unos ugljikohidrata pogotovo ako želite gubiti na tjelesnoj težini - a to je ono što više-manje uzrokuje inzulinsku rezistenciju. S obzirom na današnje trendove u prehrani, puno se govori i piše o KETO dijeti kojoj je glavna okosnica minimalan unos ugljikohidrata, a veći unos proteina. Zbog toga dolazi do povećane razgradnje masti jer moramo nešto trošiti kao energiju.

Lijekovi za rješavanje inzulinske rezistencije nisu obavezni budući da je prvi korak promjena životnog stila. Osim toga, postoji nekoliko skupina lijekova koje možemo koristiti. Bitno je naglasiti da se lijekovi propisuju individualno, u dogovoru s liječnikom koji liječi pacijenta pa se tako i pacijenti upućuju na pravilno čitanje uputstava o lijeku.