Kako infekcije utječu na dijabetes?

Autor: Sandra Peternek 29.02.2020.

Infekcije urinarnog trakta, respiratorne infekcije, gastrointestinalne infekcije, infekcije mekih tkiva, infekcije koštanog sustava, virusne infekcije...

Kako infekcije utječu na dijabetes?

Bakterije i virusi su sitni mikroorganizmi, oku nevidljivi, koji normalno nastanjuju našu floru kože.

Bakterije nisu toliko štetne za naše zdravlje, nailazimo ih na sluznici debelog crijeva, rodnice i pomažu održavanju normalne funkcije organizma.
Virusi su mikroorganizmi koji ne mogu živjeti samostalno, a zbog infekcija uzrokovanih virusima potrebni su antivirusni lijekovi.

Koje su najčešće infekcije u osoba s dijabetesom?

Najčešće infekcije koje se javljaju u žena s dijabetesom, bez obzira na tip dijabetesa, su infekcije urinarnog trakta odnosno mokraćnog sustava. Do ove infekcije dolazi zbog slabljenja imunološkog sustava, pa se bakterije i gljivice više skupljaju ako su vrijednosti šećera (glukoze) u krvi povišene. Primijetite li promjene u mokraćnom sustavu, ili čudne simptome, obratite se svome liječniku jer je potrebna bakteriološka obrada.

Koji su simptomi infekcija?

Obavezno se javiti liječniku primijetite li povišenu temperaturu koja traje nekoliko dana, znojenje ili zimicu, kožni osip po tijelu, crvenilo ili otekline, ako je koža postala osušena pa svrbi ili peče.
Isto tako, moguće da su u pitanju respiratorne infekcije ako imate bolove u grlu, bolove pri gutanju, tako je začepljen nos, glavobolja koja traje nekoliko dana i ne prestaje te pojave li se bolovi u predjelu sinusa kao i suhi odnosno vlažni kašalj koji traje više od 2 dana.
Znak infekcija mogu biti i bijele mrlje na ustima ili jeziku, mučnina, vaginalni svrbež, bolni i česti nagoni za mokrenjem koje pecka, te primijetite li krvavu, zamućenu mokraću.

Može li infekcija uzrokovati povišen šećer u krvi?

Općenito se smatra da su osobe s dijabetesom podložne infekcijama, najviše zbog hiperglikemija koje pogoduju razvoju infekcija. Infekcije mogu pogoditi sve organe u tijelu, a nekako su najčešće infekcije stopala. Ovakvi infektivni procesi mogu biti prvi znak postojanja dijabetesa, a ponajprije dijabetičke ketoacidoze i hipoglikemije.

Kako infekcija utječe na dijabetes?

Brojna istraživanja pokušala su identificirati imunološki odgovor. Sažimajući rezultate istraživanja smatra se da ne postoji jasna tendencija da hiperglikemija narušava antibakterijsku funkciju neutrofila.
Uzimajući u obzir da dijabetes ima nekoliko lica, nemoguće je usmjeriti istraživanje samo na jedan put odnosno staničnu vrstu.