Je li dijabetes prepreka za body piercing?

Autor: Sandra 07.08.2019.

Je li dijabetes prepreka za body piercing?

 

Body piercing je uz tetoviranje popularan način ukrašavanja različitih dijelova tijela. Je li dijabetes prepreka za to?

Iako su ovo popularni načini ukrašavanja dijelova tijela, sa sobom nose mogućnost razvoja brojnih komplikacija. Za prosječnu tetovažu se smatra da koža mora biti probijena čak i do 3 000 puta.  Postoje li posljedice za osobe oboljele od dijabetesa ako se odluče za tetoviranje?

Nema ograničavajućeg faktora da se tetovirate ili stavite body piercing. Jedini uvjet je dobra kontrola glikemija! Kako ostvariti dobru samokontorolu, poslušajte! Razlog dobre kontrole dijabetesa jest osiguravanje bržeg i lakšeg puta ka ozdravljenju i smanjenje rizika od mogućih infekcija.

Osim toga, pažljivo razmislite o dijelu tijela kojega želite ukrasiti budući da se ne preporučuje ukrašavanje tijela na mjestima slabije cirkulacije. Najčešće mjesto za body piercing su uši, nakon toga usta, jezik, obrva, pupak ili intimno područje. Isto tako, na svim ovim mjestima moguća je infekcija i razvoj komplikacija stoga je izuzetno bitna pažljiva njega pri cijeljenju rane.

Izbjegavati

Osobe s dijabetesom trebale bi izbjegavati stavljati body piercing na dijelove tijela gdje je slabija i lošija cirkulacija. Bez obzira na to govorimo li o tetoviranju ili stavljanju body piercinga, potrebno je izbjegavati gležnjeve, stražnjicu i dijelove tijela gdje se aplicira inzulin. Također, pri odabiru salona važno je voditi računa o tome da osobe koje se bave tim poslom imaju licencu te da su akreditirane za taj posao. Informirajte se imaju li oni znanja o dijabetesu kako bi prilagodili postupak ili savjete Vašem stanju. Ključno je da se prati razina glukoze u krvi te da se održava kućna njega nakon postupka.

Infekcije

Zabilježene su infekcije usta i usana koje uzrokuju otežan govor, žvakanje i gutanje, infekcija bradavica može uzrokovati veće ožiljke. Probodeni dijelovi tijela mogu biti inficirani ako to područje nije očišćeno, a Vi ne možete održavati dobru higijenu tog mjesta. Može doći do ozlijede (otrgnuća) dijela tijela ako se nakitom zapne za nešto što ima za posljedicu ožiljke.

Alergije

Igle - ako igla koja se koristi za probadanje tijela nije sterilizirana mogli biste biti u opasnosti! Krvarenje - pojačano krvarenje moguće je ako ste probušili dio tijela koje ima više krvnih žila (jezik) Oštećenje potkožnog tkiva žila i živaca Ožiljci na mjestu piercinga

Savjeti

Odlučili ste ukrasiti svoje tijelo ali trebate znati da briga o istome treba potrajati! Važno je informirati se i dobiti upute o tome kako održavati higijenu toga mjesta. Dijabetičari bi trebali provjeravati razinu glukoze u krvi nakon stavljanja body piercinga (najmanje dva puta dnevno) i nastaviti s uobičajenim rasporedom apliciranja inzulina. Također, mjesto uboda osigurajte čistim i pokrivenim kako biste spriječili infekcije.

Što činiti primijetim li infekciju?

Provjerite je li mjesto uboda toplo i natečeno, osjećate li bol, jesu li crvenilo i oteklina dugotrajni te je li iscjedak žut ili zelen. Ako imate visoku razinu glukoze u krvi ili ketona u krvi, a niste sigurni što činiti obavezno se javite svome liječniku obiteljske medicine, zdravstvenom timu ili dijabetologu.

Također je bitno da potražite hitnu medicinsku pomoć ako se ne osjećate dobro, imate bolove ili vidite znakove infekcije nakon body piercinga. Tetovaže kao i body piercing su jedni od najvažnijih i trajnih promjena koje biste mogli učiniti na svome tijelu. Postoje upozorenja kao i savjeti što činiti i upute kako mjesta održavati čistima. Na vama je da odaberete provjereni studio, te da izbjegavate mjesta s lošijom cirkulacijom.

Osoblju svakako naglasite svoju dijagnozu, dijabetes, u slučaju da dođe do problematičnih situacija.

Pobrinite se da slijedite upute očuvanja mjesta uboda čistim (redovito pranje antibakterijskim sapunom) te budite dosljedni u održavanju higijene.