Razmišljate li o tetoviranju?

Autor: Sandra 04.08.2019.

Razmišljate li o tetoviranju?

 

Za prosječnu tetovažu se smatra da koža mora biti probijena čak i do 3 000 puta.  Postoje li posljedice za osobe oboljele od dijabetesa ako se odluče za tetoviranje?

Body piercing je uz tetoviranje popularan način ukrašavanja različitih dijelova tijela. Je li dijabetes prepreka za to? Iako su ovo popularni načini ukrašavanja dijelova tijela, sa sobom nose mogućnost razvoja brojnih komplikacija. Pročitajte više o opasnostima i rizicima.

Tetoviranje

Tetovaža nastaje tako da se nakupina pigmenta unosi u dermis (jedan sloj kože). Najčešće tetovaže nastaju namjerno jer se osoba želi tetovirati, ali mogu nastati i slučajno ulaskom u kožu. Dekorativne tetovaže koriste se već godinama, bilo zbog tradicionalnih razloga ili umjetničkih.

U nekim kulturama tetovaže se koriste kao nakit ili znak raspoznavanja. Tetovaže su danas sve popularnije, dok su motivi tetovaža individualni i mogu biti na bilo kojem dijelu tijela. U prijašnjim vremenima boja takvih tetovaža često se razlijevala zbog toga što predmet s kojim se tetoviralo nije bio dovoljno oštar. Jednako tako, takvi predmeti prije nisu bili niti sterilni pa su bile česte komplikacije.

Uklanjanje tetovaže

Razmišljate li o uklanjanju tetovaža, ono se vrši laserski ili kirurški. Lasersko uklanjanje tetovaža ovisi o boji pigmenta ali imajte na umu da može doći do razvoja ožiljaka ili drugih hiperpigmentacija.

Svako tetoviranje iziskuje pažnju i brigu, međutim oboljeli od dijabetesa trebali bi pojačati brigu malo više – pogotovo kao imaju neregulirane glikemije! Svakako imajte na umu izbjegavati mjesta gdje si aplicirate inzulin. Provjerite sanitarne usluge tattoo studija kako biste umanjili mogući uzrok infekcija i komplikacija.

Rizik

Rizik koji se može pojaviti odnosi se na pojavu alergijskih reakcija ili drugih kožnih infekcija. Jednako tako postoji veći rizik od sporog zacjeljivanja rana i infekcija. Infekcije koje se mogu razviti su infekcija stafilokokom- MRSA infekcija. Najteža infekcija koja se može dobiti na ovaj način jest hepatitis. Alergijska reakcija može nastati na bilo kojem dijelu tijela (ne nužno u neposrednoj blizini tetovaže).

Savjeti

Nemojte se tetovirati ako ste pili alkohol. Nemojte se tetovirati ako ste prehlađeni. Provjerite uzima li tattoo majstor sterilne igle i čisti li instrumente nakon korištenja.