Smiju li oboljeli od dijabetesa pušiti?

Autor: Sandra Peternek 17.08.2019.

Smiju li oboljeli od dijabetesa pušiti?

Cigareta, odnosno nikotin osim što loše utječe na krvne žile i srce jednako loše utječe i na vrijednosti šećera u krvi, odnosno na dijabetes.

Opće je poznato da je pušenje štetno, ali za osobe s dijabetesom pušenje može uzrokovati još veća oštećenja. Neprestano se naglašava negativan utjecaj nikotina na zdravlje, pogotovo oboljelih od dijabetesa. Jesu li za oboljele od dijabetesa slatkiši bezazleniji od cigareta?

Kako dijabetes tipa 2 povezujemo sa životnim stilom (nezdrava prehrana, sjedilački način života itd.) često se zaboravlja da je i pušenje uključeno u životni stil. Jednako tako se zaboravlja da pušenje i cigarete imaju utjecaj na visoke vrijednosti šećera u krvi. Što se točno događa? Pušači imaju veću vjerojatnost lošije cirkulacije i razvoja dodatnih komplikacija.

Zašto ne pušiti?

Osim uobičajenih razloga, do danas je dokazano da je pušenje faktor rizika za dijabetes i nastanak komplikacija. Komplikacije dijabetesa uključuju bolesti srca, srčani udar, probleme s cirkulacijom i još puno stavri. Kod pušenja u dijabetičara taj se rizik drastično povećava te čak udvostručava mogućnost razvoja nekih drugih bolesti bubrega i poremećaj erekcije.

Kako pušenje povećava rizik od srčanih bolesti?

Pušenje i dijabetes povećavaju rizik oboljenja od srčanih bolesti pa tako i moždanog udara. Visoka razina glukoze u krvi, kao i pušenje, uništava stijenke arterija tako da se masne naslage na arterijama skupljaju puno brže. Krvne žile se sužavaju, a ona teže cirkulira kroz tijelo. Kad se to pojavi puno lakše dolazi do srčanog ili moždanog udara.

Visoka razina glukoze u krvi također utječe na krv, krvne žile i cirkulaciju krvi u tijelu, tako da se osobe koje imaju dijabetes, a još k tome i puše, dodatno izlažu riziku oboljenja od srčanih bolesti i moždanog udara.

Prestanak pušenja

Prestanak pušenja smanjuje rizik za od komplikacija povezanih s dijabetesom. Pušači kao izgovor za prestanak pušenja spominju dobivanje na težini, no, neke su studije pokazale da je korist od prestanka pušenja daleko veća od negativnih posljedica debljanja. Financijsku korist od prestanka pušenja nadamo se da ne moramo niti spominjati.