Budućnost: Pametni flaster s inzulinom

Autor: SP 06.03.2020.

Inzulin kao pametni flaster veličine kovanice – je li to put do uspješnog liječenja dijabetesa?

Budućnost: Pametni flaster s inzulinom

Nazire li se uspješnije liječenje dijabetesa, odnosno boljih ishoda liječenja?

Napretkom medicine i tehnologije vezane uz medicinu dolazimo do pametnih lijekova i kvalitetnijih dijagnostičkih uređaja. Nažalost, usprkos uspješnom napretku ne možemo reći da je liječenje dijabetesa dobro. Bioinženjeri s priznatog sveučilišta UCLA razvili su tzv. pametni flaster za apsorpciju inzulina, ali i nadzor vrijednosti šećera (glukoze) u krvi u osoba s dijabetesom. Jednostavan ljepljivi flaster, veličine kovanice, namijenjen je svakodnevnome korištenju. Ovaj eksperiment nije prvi takve vrste, naime testovi pametnog flastera na miševima bili su provedeni 2015.godine u Sjevernoj Karolini, SAD.

Zhen Gu Lav, glavni istraživač rekao je kako je „Glavni cilj poboljšati zdravlje svih osoba s dijabetesom. Pametnim flasterom željeli smo ukloniti stalno provjeravanje razine šećera u krvi, a zatim i davanja inzulina kada je to potrebno!“

Kako funkcionira pametni flaster?

Ljepljivi flaster oponaša funkciju gušterače, brzo dostavljajući inzulin kod pada vrijednosti šećera u krvi. Smatra se da bi ovaj flaster, baš kao i dosadašnje korištenje inzulinskih pumpi, vodilo rijeđim hiperglikemijama, ali i rijeđim hipoglikemijama. U ovoj eksperimentalnoj fazi, istraživanje se provodi na svinjama s dijabetesom tipa 1. Rezultat je uspješna kontrola razine šećera u krvi kroz 20 sati dnevno. Plan za napredak s ovom tehnologijom odnosi se na odobrenje FDA za klinička ispitivanja na ljudima, a za što se smatra da treba proći nekoliko godina. Dokaže li se ovakav pametni flaster sigurnim i na ljudima, došlo bi do revolucije u dijabetesu.