Uvođenje inzulina

Autor: SP 10.07.2020.

Kada je vrijeme za uvođenje inzulina bolesnicima s dijabetesom tipa 2.

Uvođenje inzulina

Mnogo osoba s dijabetesom tipa 2 u svojoj terapiji ima lijekova, a pri samoj pomisli na uvođenje inzulina dolazi do otpora. No, dijabetes je kronična progresivna bolest, dakle vremenom postoji mogućnost napredovanja, odnosno pogoršanja stanja. 

Sama aplikacija inzulina, svakodnevni ubodi s iglom, moguće hipoglikemije, dobivanje na tjelesnoj težini i veza s inzuliom su često prvi strahovi kada se uvodi inzulin. U skladu s time, uvođenje inzulina osobe s dijabetesom tipa 2 često odgađaju što dulje je moguće.

Kada se govori o osobama s dijabetesom tipa 2 koje su isključivo na lijekovima (antidijabeticima), nije neobično da se nakon duljeg perioda uzimanja oralnih lijekova njihova efikasnost gubi. Pokušajte saslušati savjet liječnika te ispitajte sve što Vas zanima o uvođenju i terapiji inzulinom, kao i prednostima i nedostatcima ove vrste terapije. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom, javite se medicinskoj sestri za edukaciju o primjeni i prilagodbi doza u terapiji inzulinom. 

Dobra glukoregulacija

Glukoregulacija odnosi se na postizanje ciljnih vrijednosti šećera (glukoze) u krvi, što biste svakako s liječnikom trebali odrediti. Dodatno valja uzimati u obzir prirdužena zdravstvena stanja, koja su se javila samostalno ili kao posljedica dijabetesa tipa 2. Primjerice, hipertenzija, povišene masnoće (lipidi) u krvi i ostali kardiovaskularni problemi ili komplikacije u vidu problema s bubrezima, očnim tlakom ili drugim sustavom. Kao što smo rekli, dijabetes ima tendenciju progresije, odnosno pogoršanja. Tako se može dogoditi kako neka osoba uslijed nekih životnih promjena ili promjena u zdravstvenom statusu može razviti potrebu za terapiju inzulinom, makar ju prije nije koristila. 

Terapija inzulinom ne mora biti zauvijek, kako ističe prof. dr.sc. Ivana Pavlić Renar "Do 25% do 30% kako prema kojim ispitivanjima ljudi s dugotrajnom šećernom bolesti zaista trebaju inzulin trajno."

Svakako se savjetujte sa stručnim osobama kako biste pronašli najbolju terapiju za sebe te naučili što više o svom zdravstvenom stanju te mogućnostima liječenja i regulacije.