Zašto je dijabetes autoimuna bolest?

Autor: Sandra Peternek 28.11.2019.

Zašto je dijabetes autoimuna bolest?

Koliko ste puta čuli da je dijabetes autoimuna bolest a niste sigurni što točno znači termin „autoimuna bolest“?

Imunološki sustav je svaka osoba ima urođeno, a on uključuje tvari poput makrofaga, neutrofila i komplementa. Imunološki sustav nekada zna dobre tvari odnosno tkiva „proglasiti“ lošima pa ih napada – što to se naziva autoimunom reakcijom.

U praksi su takve autoimune reakcije poznate kroz različite simptome. Najčešće se javlja povišena temperatura, koja može biti signal da se uništavaju različita tkiva poput krvnih žila, bubrega, jetre, gušterače, pluća, srce ili mozak.

Kada govorimo o autoimunim bolestima, osim dijabetesa tu je niz drugih bolesti poput različitih sindroma, anemija, artritisa itd. Točnije, u stručnoj literaturi zabilježeno je oko 80 različitih vrta autoimunih bolesti.

Zašto je dijabetes tipa 1 autoimuna bolest

S obzirom na to da kod dijabetesa tipa 1 dolazi do nemogućnosti proizvodnje inzulina koji onda ne drži razinu šećera u krvi pod kontrolom, govorimo o autoimunoj bolesti.

Što se događa u organizmu?

Imunološki sustav kod osoba s dijabetesom ne razlikuje zdrava tkiva i onda dolazi do napada i uništavanja normalnih tkiva; beta stanice u gušterači su zakazale sa stvaranjem inzulina.

Autoimuna bolest može utjecati na pravilan rad organa i funkcioniranje tijela. Zbog toga dolazi do promjena na krvnim žilama, zglobovima, mišićima, koži pa i štitnjači. Nije rijetko da osoba ima istovremeno dvije vrste autoimune bolesti.

Među češćim autoimunim bolestima koje uočavamo su:

Celijakija kojom je oštećena površina tankog crijeva zbog glutena

Štitnjača se manifestira kroz hipertireozu (prekomjerna proizvodnja hormona štitnjače) ili kroz hipotireozu (štitna žlijezda nije aktivna)

Multipla skleroza koja nastaje zbog oštećenja živčanih vlakana

Neke vrste artritisa gdje je došlo do upale zglobova i okolnih tkiva zbog infekcija

Simptomi autoimunih bolesti

Nisu uvijek i u svim bolestima jednaki simptomi, međutim najčešći pokazatelji su umor, opće loše stanje organizma tako da se osjećate bolesno, bolovi u zglobovima pa čak i osip na koži. Ipak, govorimo li o dijabetesu treba istaknuti 4 najčešća znaka – žeđ, mokrenje, umor i rastresenost.

Izlječenje autoimunih bolesti

Ne postoji jedan univerzalan lijek za autoimune bolesti ili smanjenje simptoma nego postoje različite metode liječenja i ublažavanja simptoma.

Ono što se svakako preporučuje jest prehrana u kojoj treba biti zastupljeno više povrća, uvrštavanje tjelovježbe, redovito korištenje lijekova, ako je potrebno i fizikalna terapija.

Još uvijek nije poznato kako bismo mogli izbjeći autoimune bolesti.