Vatrogasac koji upravlja dijabetesom tipa 1

Autor: Sandra Peternek 21.02.2020.

Kako uskladiti posao i dijabetes tipa 1?

Vatrogasac koji upravlja dijabetesom tipa 1

Devet je godina bio vatrogasac i radio na naftnoj instalaciji te bio u timu za spašavanje radnika u postrojenju. Kyleovi prvi simptomi su se tada počeli javljati, žeđ, mokrenje, gubljenje na težini i zamagljen vid. Iako je bio u doticaju sa zdravstvenim timom, nije shvaćao kako su to prvi simptomi dijabetesa. Primjerice, zamagljen vid povezivao je sa ugljičnim monoksidom iz opreme, žeđ pripisivao suhim ustima i tabletama koje je koristio. Tijekom noći odlazio je na zahod u prosjeku šest puta.

Nakon povratna na kopno, najprije je otišao u bolnicu i priznao medicinskoj sestri ove simptome - povremeno zamagljen vid i stalni dolazak na zahod. Imao je 27 godina i dijabetes nije mogao imati toliko mlad. Nakon što je kupio mjerač glukoze u krvi, prvo čitanje pokazivalo je prilično visok broj. Nakon drugog čitanja odlučio je posjetiti liječnika. Prvi liječnik najprije je dijagnosticirao dijabetes tipa 2. Nisu mu dali inzulin, nisu provjerili ketone, nije posjetio dijabetologa ili endokrinologa. Poslali su ga doma s metforminom i uputama kako se taj lijek pije, i sa hrpom neodgovorenih pitanja. Nekoliko dana nakon toga i dalje nisu dali inzulin nego su ga uputili nutricionistu, stomatologu, oftalmologu i dijabetologu. Na ovom drugom pregledu dočekao ga je novi liječnik koji je ipak potvrdio da ima dijabetes tipa 1. Nakon nekog vremena započeo je s prihvaćanjem dijabetesa tipa 1 i njegovog utjecaja na život.

Prvo što ga je zabrinulo jest posao vatrogasca. Rasla je zabrinutost  da će morati mijenjati posao zbog dijabetesa, međutim dijabetolog mu je objasnio da je sve u redu dok su vrijednosti šećera pod kontrolom! Svome poslu, vatrogastvu, vratio se nakon nekog vremena i to nikako nije bilo lako. Jednake su ga brine mučile, vjerojatno kao i sve koji su tek saznali da imaju dijabetes. Nije znao koliko inzulina treba koristiti, nije točno znao što može i treba jesti odnosno ukratko, nije imao energije ni za što.

Upoznao je dosta vatrogasaca s dijabetesom koji su ga uvjerili kako je moguće obavljati ovaj posao uz dijabetes.

 

Izvor:
http://bit.ly/39HXwOV