Postoji li veza između dijabetesa i visokog tlaka?

Autor: Sandra Peternek 28.09.2019.

Postoji li veza između dijabetesa i visokog tlaka?

U današnje vrijeme sve više raste svijest o izuzetno lošem učinku povišenog krvnog tlaka na zdravlje osoba s dijabetesom. Zašto moramo biti uporni u liječenju ovih bolesti?

Znanstvenici koji su 2012. proveli istraživanje o povezanosti dijabetesa i hipertenzije.

Došli su do zaključka da se ova dva stanja često pojavljuju jedno uz drugo i da često imaju iste uzročnike, a to su: a) pretilost b) upala c) oksidativni stres d) inzulinska rezistencija Znate li da je drugi naziv za povišen krvni tlak još i “tihi ubojica”?

Kako otkriti visok krvni tlak?

Može li dijabetes uzrokovati hipertenziju?

S dijabetesom se najčešće podrazumijeva visoka razina šećera u krvi i to najčešće kod srednje životne dobi. Osoba s dijabetesom – ili ne proizvodi dovoljno inzulina da bi procesirala glukozu – ili inzulin koji proizvodi nije dovoljno učinkovit. Inzulin je hormon koji omogućava tijelu razgradnju glukoze iz hrane i uporabu nje kao energije. Posljedica problema s inzulinom je onemogućen ulaz glukoze u stanice gdje bi inače proizvela energiju, pa se umjesto toga nakuplja u krvotoku. Krv bogata glukozom kada putuje tijelom stvara široko rasprostranjenu – poglavito na krvnim žilama i bubrezima. Organi su to koji igraju glavnu ulogu u održavanju zdravih razina krvnog tlaka. Kada na njima nastane oštećenje – krvni tlak raste, povećava se i rizik od nastanka daljnje štete na organima, a i veći je rizik od raznih komplikacija.

Može li hipertenzija uzrokovati dijabetes?

Stručno istraživanje provedeno 2015. godine u Americi na više od četiri milijuna odraslih osoba pokazalo je da su osobe s visokim krvnim tlakom u većem riziku od razvijanja dijabetesa tipa 2. Smatra se da povezanost dolazi od procesa u tijelu koji mogu biti podloga oba stanja, kao što je na primjer, upala.

Komplikacije dijabetesa i hipertenzije

Zajedničko djelovanje dijabetesa i visokog krvnog tlaka može povećati rizik od pojave srčanih bolesti, bolesti bubrega i drugih zdravstvenih problema. Ubija li visok tlak?

Tri su mehanizma kojima visoka razina glukoze u krvi može povisiti krvni tlak: a)  krvne žile gube na elastičnosti b)  tijelo počne zadržavati tekućinu, pogotovo ako je dijabetes već oštetio bubrege c)  inzulinska rezistencija uključuje procese koji mogu povećati rizik od hipertenzije  

Kontrola razine šećera u krvi i krvnog tlaka može pomoći u prevenciji komplikacija. Uređaji za mjerenje tlaka i glukometri najbolji su alati za praćenje tih vrijednosti.