Povišen krvni tlak: simptomi, liječenje, kako ga spustiti?

Autor: Sandra Peternek 02.05.2020.

Većina ljudi visok tlak veže uz stres, nervozu i osjećaj napetosti. Kako ga kontrolirati i liječiti doznajte u nastavku.

Povišen krvni tlak: simptomi, liječenje, kako ga spustiti?

Povišen krvni tlak javlja se i kod osoba s dijabetesom tipa 1 i u onih s tipom 2. 

Vrijednosti krvnog tlaka u osoba sa šećernom bolešću trebale bi biti najviše do 135/85 mmHg. Osim krvnog tlaka, niz je drugih stvari poput izbacivanja pušenja, pravilnije prehrane, manje masnoća u krvi i više tjelesne aktivnosti koje se preporučuju!

Povišen krvni tlak u osoba sa dijabetesom tipa 1 nije toliko čest, ali kada ga imate onda se uglavnom veže uz oštećenje bubrega. U osoba s dijabetesom tipa 2 povišen krvni tlak puno je češći, povezan je s bubrežnim oštećenjima ali i prekomjernom tjelesnom težinom.

Jednom kada dobijete dijagnozu da imate hipertenziju - povišen krvni tlak, vjerojatno ćete ga morati češće mjeriti. 

S obzirom na to da je povišen krvni tlak sve češći i veći problem - pogotovo kada je povezan s dijabetesom, svaka bi ga osoba trebala redovito mjeriti. Najbolje bi bilo da se vrijednosti izmjerenog krvnog tlaka bilježe u dnevnik samokontrole. Jednako je važno znati koje su Vaše ciljne vrijednosti do kojih biste trebali doći.

Ako imate povišen tlak i ako pijete lijekove za tlak, on se mjeri prije jutarnje terapije za tlak i prije večernje terapije za tlak. Ne onda kada se sjetite, nego su ipak ovo neka vremena koja su preporučljiva za mjerenje.

Uz povišen krvni tlak, odnosno hipertenziju, često se veže i unos soli tijekom dana. Svakako je preporuka da smanjite sol, da izbjegavate alkoholna pića te da započnete s tjelesnom aktivnošću kojom ćete izgubiti kilograme.