Koje zdravstvene poteškoće su moguće ako imate dijabetes?

Autor: Mladen Grgurević 13.02.2020.

Endokrinolog Mladen Grgurević sa Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac donosi savjete kako umanjiti rizik od kardiovaskularnih komplikacija koje idu pod ruku s dijabetesom.

grgurević

Uz  nevjerojatan napredak u medicini, moderno doba - naizgled kontradiktorno - donosi nam i dramatično povećanje broja osoba s dijabetesom. Budući da je šećerna bolest, dijabetes, vrlo podmukla i opasna, povećan je i broj oboljelih kod kojih su se razvile komplikacije, kao i broj umrlih od njenih posljedica.

Čak 6 od 10 oboljelih još uvijek ne primjećuje simptome u vrijeme dijagnosticiranja dijabetesa!

No, što dulje je razina šećera u krvi visoka, komplikacije, odnosno negativni učinci na oči, bubrege, živce, krvne žile i srce sve su izgledniji. Komplikacije se mogu javiti čak 5 do 6 godina prije nego saznate da boluje o šećerne bolesti tipa 2.

Ako ste oboljeli od dijabetesa tipa 2, vjerojatno se pitate možete li nešto učiniti da smanjite rizik od navedenih komplikacija. Prvenstveno, od izuzetne je važnosti razumijevanje dijabetesa i njenih komplikacija. Ako shvaćate prirodu šećerne bolesti, lakše ćete provesti promjene u svom načinu života: 

Prestanite pušiti!

Smanjite unos šećera i zasićenih masti i redovito budite fizički aktivni, kako biste postigli i održali odgovarajuću tjelesnu masu. Nadalje, redovito uzimajte lijekove koje vam je propisao vaš liječnik. Razgovarajte s liječnikom o mogućnosti uzimanja lijekova koji smanjuju rizik od srčano-žilnih komplikacija dijabetesa tipa 2.