Kako održati težinu u hladnim danima?

Autor: A.K. 30.11.2022.

Hrana bogata ugljikohidratima i niske temperature mogu biti plodno tlo za debljanje.

Kako održati težinu u hladnim danima?

Niže temperature, manje dnevnog svjetla i hrana bogata ugljikohidratima i mastima, plodno su tlo za debljanje što može biti posebno izazovno za dijabetičare. Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost preduvjeti su za kontrolu bolesti, a kako bi vam motivacija ostala na nivou i tijekom jeseni i zime, donosimo nekoliko savjeta.

Uživajte u šetnji na svježem zraku

Odjenite se toplo i slojevito te pozovite dragu osobu u šetnju. Jedna od prednosti jest to što nema alergena u zraku. Šetnjom ćete potaknuti cirkulaciju, poboljšati raspoloženje i vaše zdravlje općenito. Imajte na umu da intenzitet nije važan, svaki korak se broji.

Rekreirajte se

Niže temperature idealne su za rekreaciju, a jedna od tih je trčanje. Velika prednost kod ovog tipa vježbanja je što sami kontrolirate koliko će to trajati i kada ćete raditi stanke. 

Otprilike 30 minuta prije početka vježbanja provjerite razinu šećera u krvi (ako su vrijednosti između 5.5 i 13.5 mmol/L vježbanje je dozvoljeno). Ako je razina glukoze u krvi niža, pojedite nešto kako biste spriječili hipoglikemiju. Ako je razina veća od 16 mmol/L nije preporučljivo intenzivno vježbati. Primijetite li znakove pada razine šećera, stanite s vježbanjem i pojedite nešto. Što je vježba kompleksnija i napornija to se šećer dulje vrijeme iskorištava i moguća je pojava hipoglikemije nakon nekoliko sati vježbanja.

Prehrana je ključ

Za očuvanje imuniteta, ali i kontrolu bolesti, posebno je važna uravnotežena prehrana. Izbjegavajte hranu bogatu šećerima i pobrinite se da se na vašem stolu što češće nađe povrtna juha koja će vas zagrijati u hladnim danima. Namirnice koje su temelj uravnotežene prehrane su:

  • Proteini ili bjelančevine pomažu stvaranje antitijela i stanica imunološkog sustava, te imaju važnu ulogu u ozdravljenju i oporavku. Najbolji prehrambeni izvori bjelančevina su jaja, mlijeko, jogurt, riba, nemasno meso, piletina, puretina, grah, proizvodi od soje te orašasti plodovi i sjemenke.
  • Vitamin A pomaže u održavanju zdravlja kože, tkiva u ustima, želucu, crijevima, dišnom sustavu te u regulaciji imunološkog sustava.
    Najbolji prehrambeni izvori vitamina A su namirnice poput mrkve, slatkog krumpira (batata), brokule, špinata, bundeve, tikvica.
  • Vitamin D sudjeluje u regulaciji odgovora imunološkog sustava. Čak 15 minuta izlaganja dnevnoj svjetlosti je dovoljno za sintezu dovoljne količine vitamina D preko kože. Najbolji prehrambeni izvori vitamina D su mlijeko, žitarice, sok od naranče te masnija riba (losos, skuša, tuna).
  • Vitamin C je snažan antioksidans, koji pomaže u izgradnji zdrave kože koja predstavlja prepreku mikroorganizmima i pomaže u zaštiti stanica od oštećenja. Najbolji prehrambeni izvori vitamina C su agrumi (naranče, grejp, mandarine), jagode, papaja i paprika.
  • Vitamin E štiti imunološke stanice od oštećenja zahvaljujući njegovoj ulozi kao antioksidansa. Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su bademi, suncokretove sjemenke, maslac od kikirikija, biljno ulje, špinat i brokula.
  • Cink podržava stvaranje novih imunoloških stanica, što doprinosi sposobnosti tijela da lakše zaliječi rane. Najbolji prehrambeni izvori cinka su nemasno meso (piletina, puretina), plodovi mora, mlijeko, cjelovite žitarice, sjemenke.

I naravno, družite se! Razgovor i podrška najbližih puno znače, stoga održavajte kontakte s dragim osobama bez obzira na vremenske (ne)prilike.