Dijabetes u doba epidemije COVID-19, strahovi su opravdani ili ipak nisu?

Autor: Maja Berković Cigrovski 03.04.2020.

Imam dijabetes i jako se bojim koronavirusa, jesam li pod povećanim rizikom od zaraze?

Dijabetes u doba epidemije COVID-19, strahovi su opravdani ili ipak nisu?

Iskustva iz drugih zemalja koje je poharala epidemija COVIDa-19 pokazala su da infekcija teže pogađa osobe oboljele od dijabetesa koji nemaju dobro kontroliranu bolest. Zato je iznimno važno da imate dostupne savjete stručnjaka dijabetologa koji vam mogu pomoći da zadržite vrijednosti šećera pod kontrolom.

Prema doc. Maji Berković CigrovskiPrema saznanjima koja do sada liječnici imaju, osobe s dijabetesom nisu pod većim rizikom da se zaraze koronavirusom. Međutim, ukoliko se zaraze koronavirusom onda je veća vjerojatnost da će klinička slika kod takvih bolesnika biti teža.“

Ne postoji jednoznačan odgovor, budući da se zna kako su osobe s dijabetesom i inače sklonije infekcijama. U praksi se događa da se baš zbog neke od infekcija zna dijagnosticirati dijabetes.

Što se tiče raznih infekcija, prema doktorici Berković Cigrovski „Vjeruje se kako je stvar u hiperglikemiji – kronično povišenim vrijednostima šećera u krvi koja potencira kroničnu upalu. Ta je upala onda odgovorna za sve one komplikacije koje su kronične i koje vežemo uz dijabetes. Isto tako, može djelovati na akutni imunološki odgovor i modulirati ga. Što znači da je vjerojatno stvar u samoj hiperglikemiji!“

Za zaštitu od koronavirusa vrijede jednake mjere, bez obzira na to imate li dijabetes ili nemate. Prvenstveno su to mjere koje Krizni stožer konstantno ponavlja - socijalno distanciranje odnosno ostanak kod kuće, te provođenje vlastite higijene i higijene prostora u kojemu boravite.

Doktorica je naglasak stavila na dosadašnje podatke iz Kine koji su pokazali kako osobe s loše kontroliranim dijabetesom, a zaražene s koronavirusom, su češće završavale u jedinicama intenzivnog liječenja.

Često se događa da osobe sa dijabetesom imaju i povišen krvni tlak, pa se tako osim tableta za dijabetes ili inzulina piju i lijekovi za tlak. „Do danas nema jasnih saznanja da je potrebno ukidati bilo koju antihipertenzivnu terapiju koju ljudi uzimaju od ranije. Cilj liječenja je imati dobru kontrolu svih kroničnih bolesti kako bi i tijek bolesti – bez obzira na koronavirus – bio povoljniji“, riječi su doc. Berković Cigrovski.