Živjeti s dijabetesom

Autor: Sandra Peternek 28.11.2019.

Može li se živjeti jednako kvalitetno i dugo kao da šećerna bolest ne postoji?

Dijabetes se ne može izliječiti i kada ga dobijete imate ga manje-više zauvijek. Koliko god da je teško prihvatiti ovu dijagnozu, bitno je imati na umu da se sa šećernom bolešću može jednako dugo i kvalitetno živjeti.

Razina inzulina tijekom dana ovisi ne samo o prehrani, nego i utjecaju stresa i hormona i nekih drugih stvari. Zbog toga ljudi koji primaju inzulin moraju ga primati nekoliko puta dnevno i redovito pratiti vrijednosti, kako bi se postigla koliko-toliko normalna razina. 

Od čega nastaje dijabetes odnosno šećerna bolest?

Najjednostavnije je reći da se dijabetes razvija kada nema dovoljno inzulina - međutim to je manje od 10% i to je dijabetes tipa 1. Takav nedostatak inzulina mora se nadoknaditi inzulinom - pa se on daje u obliku injekcija izvana..

Međutim, u gotovo 90% slučajeva dijabetes nastaje jer ima inzulina ali on ne radi dobro i nije dobro usklađeno, odnosno nedostaju neki drugi faktori.

Cilj je da se živi jednako dugo i jednako kvalitetno kao da šećerne bolesti nema.

Dakle, regulirati koliko-toliko uspješno da se ne bi razvile komplikacije. U to ubrajamo komplikacije bubrega, krvožilnog sustava, oštećenja očiju i zapravo praktički svih organa u tijelu.

To je ono što čini šećernu bolest uzrokom invaliditeta i prerane smrti.