Kako djeluje metformin?

Autor: Sandra Peternek 16.06.2020.

Nužno je imati šećer u krvi! To je jednako benzinu za auto - osnova energije.

Između obroka jetra proizvodi šećer iz svojih rezervi (ugljikohidrata ili nekih drugih). U šećernoj bolesti jetra to radi puno previše, i zato imamo razinu šećera natašte previsoku. Metformin upravo djeluje na smanjenje toga - smanjenje proizvodnje šećera (ovo je glavnina djelovanja, a ima i svoje druge učinke!)

"Značaj metformina je i u tome što je on ne djeluje na proizvodnju inzulina nego samo uvjetno rečeno na bolje djelovanje inzulina", riječi su prof. dr. sc. Ivane Pavlić Renar.

Ovisno o klasifikaciji postoji 9 ili 10 skupina lijekova za šećernu bolest. Tri skupine od ovih brojki nisu uopće registrirane kod nas, a pod time se misli na Europsku Uniju, dok su ostale prisutne.

U videu možete poslušati nešto više o skupinama lijekova za liječenje dijabetesa, odnosno o razvojnoj terapiji.

Velik je broj skupina oralnih lijekova, ali se treba spomenuti i inzulin u liječenju šećerne bolesti. Inzulin je u tipu 2 šećerne bolesti jedan od lijekova, a nikako ne nadomjestak jer se ne radi o primarnom nedostatku inzulina. 

Govorimo li o metforminu, kao najčešćem lijeku za liječenje šećerne bolesti tipa 2 trebali biste poznavati i njegove nuspojave od kojih su osnovne gastrointestinalne. Svakako je savjet prof. dr.sc. Pavlić Renar "Prije nego što u potpunosti odustanemo od uporabe metformina vrijedi pokušati s preparatima duljeg djelovanja."

U videu smo dobili odgovor na prilično često pitanje iz prakse, a to je može li osoba oboljela od dijabetesa sama sebi ukinuti terapiju. Prema riječima prof. dr.sc. Pavlić Renar "Kod svakog prekidanja korištenja lijekova svakako je potrebno konzultirati svoga terapeuta - bilo liječnika obiteljske medicine ili svoga dijabetologa. Razgovarajte s liječnikom o tome možete li bez lijeka ili možda s nekim drugim lijekom, svakako je ključan dogovor s liječnikom. "