Metformin

Autor: SP 16.06.2020.

Uloga metformina u liječenje dijabetesa tipa 2

Metformin

Šećer u krvi predstavlja energiju za sve naše dnevne potrebe i aktivnosti. Dobivamo ga hranom, dok između obroka jetra proizvodi šećer iz svojih rezervi. 

Kod bolesnika sa šećernom bolešću, jetra proizvodi šećer prekomjerno, zbog čega raste koncentracija šećera u krvi. Istovremeno, ne proizvodi se niti dovoljno inzulina koji bi razgrađivao šećer i smanjio njegovu koncentraciju u krvi.

Metformin je lijek koji se posljednjih godina često preporučuje osobama s dijabetesom tipa 2, pogotovo onima s prekomjernom tjelesnom težinom. Ovaj lijek razgrađuje glukozu te sprečava daljnje stvaranje šećera u jetri. 

"Značaj metformina je i u tome što je on ne djeluje na proizvodnju inzulina nego samo uvjetno rečeno na bolje djelovanje inzulina", riječi su prof. dr. sc. Ivane Pavlić Renar. Više poslušajte u razgovoru niže!

Ovisno o klasifikaciji postoji 9 ili 10 skupina lijekova za šećernu bolest. Tri skupine nisu registrirane kod nas, odnosno u Europskoj Uniji. 

Govorimo li o metforminu, kao najčešćem lijeku za liječenje šećerne bolesti tipa 2 trebali biste poznavati i njegove nuspojave od kojih su osnovne gastrointestinalne. Svakako je savjet prof. dr.sc. Pavlić Renar "Prije nego što u potpunosti odustanemo od uporabe metformina vrijedi pokušati s preparatima duljeg djelovanja."

U videu smo dobili odgovor na prilično često pitanje iz prakse, a to je može li osoba oboljela od dijabetesa sama sebi ukinuti terapiju. Prema riječima prof. dr.sc. Pavlić Renar "Kod svakog prekidanja korištenja lijekova svakako je potrebno konzultirati svoga terapeuta - bilo liječnika obiteljske medicine ili svoga dijabetologa. Razgovarajte s liječnikom o tome možete li bez lijeka ili možda s nekim drugim lijekom, svakako je ključan dogovor s liječnikom. "