Bolovi u bubrezima

Autor: Sandra Peternek 16.01.2020.

Kronična bolest bubrega u osoba s dijabetesom često nema nikakvih simptoma. Međutim, kada se pojave bolovi u bubrezima vrijeme je za ...

Bolovi u bubrezima

Iako se često govori problemima sa srcem i krvnim žilama koji nastaju kao komplikacija dijabetesa, problemi s bubrezima postaju sve veći problem. Kronična bolest bubrega i visok tlak imaju iste karakteristike, a to je izostanak simptoma dulje vrijeme (pa čak i nekoliko godina). Međutim, kada se pojave prvi znakovi boli u bubrezima vrijeme je za hitan odlazak liječniku na pregled.

Najčešći simptomi koji ukazuju da imate problem s kroničnom bolešću bubrega su otečene noge (poglavito se to vidi na području gležnjeva pa se tako cipele ili tenisice teško mogu obući). Nakon jutarnjeg buđenja dolazi do otečenosti lica, a često je puta jutarnje mokrenje jako smanjeno. Svi su ovi znakovi - uz neizostavnu bol u području donjeg dijela leđa razlog za odlazak liječniku odnosno ovo je već kasnija faza kronične bolesti bubrega.

Kako kaže prof. dr. sc. Ingrid Prkačin, pročelnica Klinike za unutarnje bolesti KB Merkur: "Kada se utvrdi povišena razina kreatinina u krvi radi se o već izraženom stadiju kronične bubrežne bolesti gdje je već više od 80% bubrežnog tkiva nepovratno uništeno!"

kronična_bubrežna_dijabetes.net

Ono što se smatra problemom u kroničnoj bubrežnoj bolesti jest osim što se simptomi na vrijeme ne prepoznaju, nedostaju i redoviti sistematski pregledi osoba s dijabetesom kojima bi se prevenirala kronična bolest bubrega. Ono što je svakako potrebno i liječnički savjeti odnose se na redovito mjerenje krvnoga tlaka i vrijednosti šećera u krvi. Bubrezi se u narodu smatraju jednim od zapostavljenih organa. S njima se nekako najčešće povezuje dijaliza, međutim nikakve druge asocijacije ne postoje jer su to "samo bubrezi".

Uloga bubrega u našem organizmu 

Bubrezi nikada ne bi smjeli biti "samo bubrezi" pogotovo ako ih povezujemo sa šećernom bolešću. Naime, osim proizvodnje urina važna je njihova endokrina odnosno metabolička uloga. Uzmemo li u obzir da je bubrežna funkcija oštećena može se zaključiti da je cjelokupno zdravlje pojedinca narušeno. Kako bi bubrezi dugo i dobro radili svoju ulogu u organizmu potrebno je održavati tjelesnu aktivnost i paziti na prehranu na način da se umanji unos soli, te za piće birati vodu.