Život sa dijabetesom nije jednostavan

Autor: Sandra Peternek 08.10.2018.

Život sa dijabetesom nije jednostavan

Život s dijabetesom nije jednostavan, svaki dan je nova borba!

Često razgovaram sa svojom obitelji, prijateljima i kolegama na poslu o dijabetesu. Oni uvijek imaju bezbroj pitanja i predrasuda. Danas sam posebno sretan jer je ovo mjesto gdje mogu napisati svojih nekoliko zapažanja u stažu s ovom bolešću. Zapažanja S.S. (2016.)

1. Brojevi

Kako bolest ide svojim tijekom, tako će i sve druge stvari u životu (uključujući i utjecaj tehnologije) ići svojim tijekom. Imao sam laptop star otprilike 10 godina, bio je sve sporiji i stalno se kvario. Imao sam probleme sa zvučnicima, a trebao sam imati dobar zvuk zbog posla. Što sam napravio? Uložio sam u novi laptop.

Što želim reći?

Ova bolest, dijabetes, ima svoje epizode i ona ide svojim tijekom. Možete odabrati svakodnevno ulaganje u nju i održavati ju pod kontrolom. Ne znam za Vas, ja na svoj dijabetes svakako utječem prehranom, tjelovježbom i testiranjem šećera pri čemu pazim da mi se što manje događaju hipo ili hiper epizode.

2. Dijabetolog

Odlaske na kontrole ostavljao sam sa strane neko vrijeme. Međutim, danas popodne dok sam obavljao nekoliko telefonskih razgovora, imao sam i kontrolu kod dijabetologa što me začudo razveselilo. Prošlo je otprilike godinu dana od zadnje kontrole, stoga vjerujem da imamo puno tema za razgovor.

Osim dijabetologa, bio sam i kod oftalmologa prije nekoliko dana. Ovoga puta, bio je to pregled malo detaljniji od zadnjeg na kojem je utvrđeno da mi trebaju nove naočale.

Što želim reći?

Ne odgađajte svoje preglede za neki drugi put, obavite ih sada i odmah jer bolest svakim danom raste. Uzmite stvar u svoje ruke!

3. Trčao sam 5 kilometara

Pet minuta od moje kuće nalazi se velike šetnica gdje sam često trčao. Svake godine trčim na maratonu, međutim prošle godine nisam zbog operacije koljena. Ovo je moj veliki povratak. Prvi atletski događaj u dvije godine.

Osim što sam izgubio nešto kilograma u godini dana, još uvijek nisam u dobroj formi stoga niti ne očekujem velike rezultate. Iskreno, niti me ne zanimaju. Ovaj je događaj jako važan za mene, ja ću sudjelovati u njemu čak i ako želim dopuzati do cilja!

Ne odustajte, koliko god teško, naporno i dugotrajno bilo!

4. Krug prijatelja je sve veći

Radim u zgradi s 500-600 drugih ljudi. Tu su mahom odvjetnici, pomoćnici, administratori, arhitekti, financijski savjetnici. Par godina nisam niti mislio da netko od njih ima dijabetes, mislio sam da sam jedini.

A sada? Sada znam sve, tko ima tip 1, tko ima tip 2, tko koristi inzulinske pumpe, tko je dobio prvu pumpu i što se jede za ručak.

 

Izvor:

https://bit.ly/30EdsNZ