Zašto moram mijenjati ponašanje?

Autor: Sandra Peternek 27.05.2019.

Zašto moram mijenjati ponašanje?

Koliko Vas je spoznaja da imate šećernu bolest promijenila?

Koliko ste odlučni da mijenjate svoje ponašanje i dosadašnje navike?

Pretpostavlja se da je za stvaranje nove navike potrebno 21 dan. Međutim, uzmemo li u obzir da nam svima neće biti potrebno toliko vremena, smatra se da je prosječno vrijeme za usvajanje nove navike 66 dana.

Jeste li postali aktivniji u životu?
Jeste li postali mrzovoljni?
Jeste li nezainteresirani?

Zdravlje je stanje kompletne tjelesnog, metalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i nemoći.

Ovo je rečenica kojom Svjetska zdravstvena organizacija definira zdravlje pojedinca. Kako bismo očuvali svoje zdravlje potrebna je povezanost tjelesnog i mentalnog, jedno bez drugoga ne ide.

Ishod šećerne bolesti možete mijenjati ako naučite sve o terapiji, postupcima liječenja i samoj bolesti. Kada osvijestite da šećerna bolest nije samo jedna bolest, nego nekoliko bolesti s različitim licima vjerujemo da ćete biti spremni mijenjati svoje zdravstveno ponašanje.

Govorimo li o šećernoj bolesti, potrebno je prepoznati liječenje i nastavak života s ovim stanjem. Velik je broj ljudi koji se ne pridržavaju novih pravila vezanih uz šećernu bolest kako bi imali što dulji i kvalitetniji život. Često puta je lakše savjetovati nekoga nego samog sebe. Još je teže zaista raditi na mijenjaju svojih navika i ponašanja.

preddijabetes

Što je potrebno mijenjati?

Ponašanja koja ste imali prije nego ste se suočili s dijagnozom potrebno je mijenjati, od redovite tjelesne aktivnosti, prehrane, redovitog mjerenja glikemija u krvi, redovitog uzimanja lijekova, pregledavanja stopala, odlazak na češće kontrole i još dosta toga.

Prema nabrojanom, šećerna bolest sa sobom nosi jako puno promjena koje od temelja trebate uvidjeti – a što je još važnije, redovito se pridržavati istih! Prilikom postavljanja dijagnoze, više manje svima je prolazilo kroz glavu „ne boli me ništa = nije mi ništa!“

Vjerovanje u ovu rečenicu neće donijeti ništa dobro. Dapače donijet će velik broj komplikacija, a tek onda ništa više nećete moći vratiti. Vjerovanje u rečenicu „moram mijenjati ponašanja= Hoću mijenjati ponašanja!“ donijet će mnogo dobroga. Da biste bili što uspješniji i održali kvalitetu života prihvatite sve što šećerna bolest nosi sa sobom.

Budite aktivni sa svojim stanjem! Ozbiljno pristupite bolesti i odgovornostima koje šećerna bolest nosi sa sobom. I na kraju... Ne zavaravajte se! Bit će teško... Bit ćete opterećeni...

Onda je važno tražiti pomoć liječnika ili medicinske sestre. Starih navika i ponašanja ne možete se riješiti tako brzo, dozvolite si jedan kraći period kada ćete usvajati nove navike.

Znate li što je ključ cijelog mijenjanja ponašanja i navika?

Kada postanete svjesni da su nova ponašanja neophodna – bit ćete dovoljno motivirani da i sami utječete na promjene.