Zašto dolazi do opadanja dlaka na nogama?

Autor: Sandra Peternek 12.02.2020.

Opadanje dlaka najčešće se primjećuje na kosi. Ovaj problem izaziva veću zabrinutost populacije, a stručan naziv za to je alopecija.

Zašto dolazi do opadanja dlaka na nogama?

Opadanje dlaka ne vežemo samo uz gubitak kose već i uz opadanje dlaka na potkoljenicama, pogotovo je naglasak na prednjojbočnoj strani noge. Medicinski naziv za opadanje dlaka na nogama je lateralna anterolateralna alopecija nogu.

Često puta ova vrsta opadanja dlaka na nogama nije prepoznata, sve dok se ne pojave neki drugi simptomi.

Istraživanje provedeno u kolovozu 2014.godine istraživao je promjene koje izaziva alopecija i promjene na noktima u slučaju uzimanja antifungalnog sredstva. Znanstvenici su primijetili porast gubitka kose u pacijenata liječenih varikozanologom. Nastojali su utvrditi raširenost i karakteristike alopecije uz korištenje ovoga sredstva. Postoji i drugi niz lijekova koji mogu izazvati opadanje kose, odnosno dlaka po tijelu.

Opadanje dlaka i bolest srca

Istraživanje provedeno u 2018., Iraku, povezano je bolesti srca s raznim dermatološkim problemima kao što su psorijaza, prerano sive dlake, dlakavost na prsima i gubitak dlaka odnosno alopeciju.

alopecija_dlake_dijabetes_uzrok

Uzrokuje li dijabetes opadanje dlaka?

Vjerojatno je poznato da dijabetes uzrokuje promjene na krvnim žilama nogu, a to može napredovati i do opadanja dlaka na nogama. Bolesti perifernih arterija nastaju zbog nakupljanja masnih naslaga u arterijama. U tom slučaju krve žile se sužavaju, ograničava se protok krvi u rukama, bubrezima, želudcu i nogama.

Problemi sa štitnom žlijezdom jednako su povezani sa ciklusom rasta dlaka. Dva su problema sa štitnjačom – neaktivna štitnjača odnosno hipotireoza, i hipertireoza odnosno preaktivna štitnjača. Simptomi smanjene funkcije štitnjače mogu biti suha i perutava koža, umor, problem s pamćenje. Simptomi preaktivne štitnjače su poteškoće sa spavanjem, pojačano znojenje, anksioznost, drhtavica.

Ne moraju nužno zdravstvena stanja biti povezana s problemom opadanja dlaka s nogu, to mogu biti dodatni faktori. Moguće je da do opadanja dlaka na nogama dolazi zbog trenja i nošenja uske odjeće, upale dlaka odnosno folikulitisa, nedostatka nekih prehrambenih vitamina (željezo ili cink), promjene hormona zbog trudnoće ili menopauze.

Iako se opadanje dlaka često puta ne primjećuje, ovo stanje može biti uzrok nekih drugih zdravstvenih problema. Uočite li promjene na nogama svakako se posavjetujte s liječnikom koji će napraviti dijagnostiku i liječenje problema.

Izvor:
http://bit.ly/alopecija