Zaštita očiju kod oboljelih od dijabetesa?

Autor: Sandra Peternek 20.09.2019.

Zaštita očiju kod oboljelih od dijabetesa?

Koliko šećerna bolest može ostaviti traga na očima?

Je li situacija opasna ili bezazlena za osobe oboljele od dijabetesa?

Jeste li znali da je gotovo glavni uzrok sljepoće i lošeg vida (kod radno aktivnih ljudi) – šećerna bolest? Je li točno da se komplikacije uzrokovane dijabetesom mogu spriječiti? Da, točno je! Koliko ste svjesni redovitih pregleda? Koliko ste svjesni da glikemije trebate držati pod kontrolom?

Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija danas je jedan od vodećih uzroka slabog vida i sljepoće u svijetu. Primjerice, u SAD-u istraživanje provedeno 2000.godine pokazalo je da 40% osoba s dijabetesom ima dijabetičku retinopatiju. Isto istraživanje smatra da će se ti brojevi do 2050.godine utrostručiti kod osoba do 65 godina.

Kada se retinopatija dijagnosticira, ne samo da može izazvati invaliditet i smanjiti kvalitetu života, nego i pojačati financijske troškove. Šećerna bolest je bolest malih krvnih žila, a iako se najčešće govori o povezanosti s krvnim žilama, jedna od komplikacija je i bolest oka – mrežnica.

Prvi znakovi koji ukazuju na probleme s očima jest slabljenje vida. Prvi razlog slabljenja vida je što krvne žilice u centru oka, zbog povišenih razina šećera u krvi, postanu propusne pa onda nastaje oteklina u centru oka koja se stručno naziva dijabetičkim makularnim edemom.

S druge strane, zbog dugogodišnjih povišenih vrijednosti razina šećera u krvi  dolazi do začepljenja krvnih žilica oka, odnosno dolazi do ishemije. Problemi s vidom i očima najčešće se opisuju kao da se magla spustila nad oči, pa je slika cijela u magli. Ako ovaj problem uočite, i svome liječniku ne prijavite na vrijeme – te ga ne liječite, problem će postati još većim.

Naime, vezivno tkivo koje raste uz krvne žilice oka podiže mrežnicu što je prilično opasno stanje. Da ne bi došlo do problema s vidom potrebni su redoviti oftalmološki pregledi, odnosno dobra suradnja  oftalmologa, internista dijabetologa i liječnika obiteljske medicine radi pravovremenog otkrivanja, sprečavanja i liječenja promjena koje ugrožavaju vid oboljelih osoba.

Pregled

Pregled koji se obavlja odnosi se na širenje zjenica i uvid u očnu pozadinu – a ne samo klasično ispitivanje vida. Promjene na očima možda nećete primijetiti neko vrijeme, a one se u pozadini događaju. Učinite sve kako ne bi došlo do komplikacija, a to je održavanje razina šećera pod kontrolom i odgovornost prema svome sebi i zdravlju.

Osnovni preduvjeti da ne dođe do dijabetičke retinopatije odnose se na pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu, održavanje tjelesne težine, uzimanje terapije.   Sve što je ikada bilo nebitno i nevažno danas je izuzetno bitno i važno!

Sve to zbog dijabetesa koji donosi nenadan obrat u životu.