Važno! Njega stopala

Autor: Sandra Peternek 07.06.2019.

Važno! Njega stopala

Svima nam je poznato koliko je njega stopala bitna, međutim koliko ih često pregledavate?

U životu se susrećemo s puno vrsta boli, a jedne od poznatijih su zubobolja, bol u prsištu, bol u trbuhu i slično. Znate li da je bol u nogama dok hodate prilično opasna situacija, pročitajte zašto. 
Znate li na što biste trebali pripaziti kada govorimo o stopalima kod oboljelih od dijabetesa?

Savjeti

Noge svakodnevno pregledavati. Ako imate slabiji vid zamolite da Vam to netko pregleda s boljim vidom! Perite noge redovito u mlakoj vodi! Kako provjeriti temperaturu vode? Umočite lakat u vodu i provjerite je li voda dovoljno hladna ili vruća.

Ne hodati bosih nogu - nikada!

Smatra se da gotovo svaka četvrta osoba oboljela od šećerne bolesti ima problem s dijabetičkim stopalom. Više o dijabetičkom stopalu možete pročitati ovdje.

Ako imate suhu kožu na stopalima, namažite ju kremom. Dobro utrljati hidratantnu kremu ili losion! Tijekom zimskog vremena nosite vunene čarape. Tijekom ljetnih mjeseci ne hladite noge u hladnoj vodi. Nokte rezati ravno, a nakon pranja kada koža omekša možete ih isturpijati. Imate li kurje oči, natiske ili plikove nikako ih sami ne bušite.

Promjene na stopalima kod osoba s dijabetesom

Uočite li bilo kakve promjene na koži stopala, obavezno se javite liječniku! Flastere na stopalima obavezno izbjegavati, bolje rješenje su sterilne gaze. Nikako ne koristiti alkohol ili dezinfekcijsko sredstvo! Pazite da su vam prsti čisti i da nema ispucale kože između. Ne koristiti bijeli puder za kožu na porezotinama, i općenito na stopalima - on prilično isušuje kožu.

Komplikacija dijabetesa

Dijabetička neuropatija je najčešća kronična komplikacija šećerne bolesti, najčešća je periferna neuropatija uopće, a samim tim i jedna od najčešćih stečenih bolesti živčanog sustava.

Cipele u osoba s dijabetesom

Cipele je dobro birati da su od prave kože i da su mekane. Kupujete li nove cipele, kupujte ih navečer kada su Vam stopala pomalo natečena. Nikada, ali nikada ne obuvati cipele bez čarapa! Ne kupovati otvorene cipele zbog mogućih ozljeda. Ne nositi mokre cipele, ne nositi iste cipele nekoliko danas za redom. Cipele nakon skidanja i prije obuvanja pregledajte da se ne bi našao kamenčić ili nešto slično.

Čarape u osoba s dijabetesom

Zapamtite, ljeti nosite pamučne čarape a zimi vunene. Nakon nošenja čarape je obavezno iskuhavati, a nakon sušenja izglačati. Čarape biste trebali mijenjati svakodnevno. Čarape nemojte nositi ako su poderane ili pokrpane jer onda dolazi do stvaranja natisaka. Nemojte nositi čarape s izraženim šavovima!

Čarape mijenjate svakodnevno. Jedna od komplikacija dijabetesa je amputacija. Što je to i kako pomoći kod amputacije?