Studeni-Mjesec muškog zdravlja

Autor: A.K. 02.11.2022.

U studenom se obilježava Movember.

Studeni-Mjesec muškog zdravlja

S ciljem podizanja svijesti o bolestima specifičnima za muškarce poput karcinoma prostate, testisa i brige za mentalno zdravlje, u studenom se obilježava Movember- internacionalni mjesec muškog zdravlja. 

Rana dijagnoza kao spas

Rana dijagnostika od iznimne je važnosti kod raka prostate. U tom slučaju su nezaobilazni digitorektalni pregled i  PSA test (Prostata Specifični Antigen). Ovisno o rezultatu PSA testa, određuju se daljnji postupci, učestalost praćenja ili potreba biopsije prostate. Posebnu pažnju trebaju obratiti muškarci u dobi između 45 i 60 godina. 

Problemi s mokrenjem i krv u urinu, simptomi su koje ne treba ignorirati. Rano otkrivanje može spasiti život, stoga ne treba oklijevati prilikom odlaska liječniku. 

Rak testisa

Karcinom testisa još uvijek je rijedak ali često podlo napreduje, zahvaćajući djecu i mlađu populaciju više nego starije. Ukoliko se ne prepozna na vrijeme može čak i metastazirati.  Najraniji simptomi su pojava krvi u ejakulatu ili urinu te kvržice na testisima. Stoga ih je vrlo važno redovito pregledati. Tako ćete se bolje upoznati s izgledom testisa i lakše uočiti bilo kakvu promjenu. Samostalan pregled je brz i bezbolan te se može napraviti nakon tuširanja. 

Nakon tuširanja pregledajte svaki testis

  • Držite testis između palca i ostalih prstiju.
  • Testisi ne moraju biti iste veličine i oblika te jedan može biti opušteniji od drugog. To nije znak za brigu.
  • Ispod testisa postoje strukture nalik konopu što također nije nešto zbog čega se trebate zabrinuti.
  • U slučaju da napipate kvržicu (veličine graška i sl.), obavezno posjetite liječnika. Iako se vjerojatno radi o benignoj promjeni, mišljenje stručnjaka uvijek dobro dođe.

Briga za mentalno zdravlje

Pored fizičkog, jednako je važna briga za mentalno zdravlje. Podrška, suosjećanje i poticaj na razgovor dobri su temelji za to.