Što se dogodi kada si zamijenim inzuline?

Autor: Ružica Magdić 13.01.2020.

Što se dogodi kada si zamijenim inzuline?

Dijabetes sam dobila sa svojih 55 godina, a zadnje 3 godine u liječenju imam inzulinsku terapiju.

S obzirom na moju dob morala sam češće ići na kontrolu k liječniku i raditi pretrage pa su onda jednog dana sasvim slučajno otkrili da imam povišen šećer. To je bio početak mog „slatkog“ puta.

I u obitelji su "slatkiši"

U svojoj obitelji imam osobe s dijabetesom pa sam zato uvijek vodila računa da idem na „kontrolu šećera“ kod doktora. I kada su mi rekli da imam povišen šećer ne mogu reći da sam bila u šoku i da sam zanijemila! Zapravo nije bilo lako i ugodno to za čuti ali što sada... Prihvatila sam to da ja imam dijabetes, iako mi je trebalo malo vremena da budem na čisto s njime.

Ovo ljeto sam imala prilično smiješnu anegdotu za koju sam si sama kriva. Naime, bili su vrući ljetni dani i sva sam bila smetena. Uvečer sam si sasvim slučajno zamijenila inzuline, pa sam si umjesto noćnog (38 jedinica) dala humalog (38 jedinica) kojeg si inače dajem 6-8 jedinica po 3 puta dnevno. Kada sam primijetila što sam si dala, već je bilo gotovo!

Tu sam večer provela budna, jela sam slatko i sve drugo što sam naišla u hladnjaku.

Imam sreću da moj suprug dovoljno zna o mom dijabetesu i točno zna što treba napraviti ako mi šećer padne! Tako da mogu reći kako mi je dijabetes jako promijenio život – negdje na bolje, a negdje na gore. Kada kažem na bolje onda prvenstveno mislim na prehranu. Nakon toliko godina prisiljena sam paziti kada i što jedem za doručak, ručak i večeru – a posebno za rođendanske proslave!

Ono što me opterećuje u ovom stažu s dijabetesom je što svugdje moram nositi inzulin sa sobom i pikati se gdje god da se nađem.

Šećerna bolest dio je moje svakodnevice zadnjih 7 godina. Kada bih izdvojila nešto na što sam ponosna, to bi svakako bila moja ažurnost i briga o samoj sebi! Redovito idem na kontrole kod stomatologa, kardiologa, oftalmologa zbog mogućih komplikacija. Puno čitam i učim o komplikacijama pa zato i vodim računa o sebi i svome zdravlju.

Iako je mnogo ljudi kojima je dijabetes tipa 2 dijagnosticiran u kasnijoj dobi na njega se često gleda kao na prepreku. Ja sam se tu okrenula i na dijabetes ne gledam tako, nego kao na nadahnuće i priliku da naučim nešto više o vježbanju, prehrani i samokontroli.

Ali čovjek se na sve navikne, pa i na malo drugačiji životni stil! Pozivam Vas da se počnete baviti nekom aktivnošću, da pazite što jedete i da se redovito kontrolirate.