Što osobe sa dijabetesom smiju, a što ne smiju piti?

Autor: Sandra Peternek 11.02.2020.

Jednako kao i kod hrane, sva pića mogu se konzumirati ali ako se držite ograničenja. Što, kada i koliko piti?

Što osobe sa dijabetesom smiju, a što ne smiju piti?

Prvi se savjeti odnose na dovoljnu količinu tekućine tijekom dana, a to se prvenstveno odnosi na običnu negaziranu vodu. „Osim obične vode, preporučuje se i prirodan čaj koji ne svakako nezaslađen.“ – savjet se dijabetološke sestre Stele Fruend.

Koliko i kakav sok piti ako imam dijabetes?

Kod soka je vrlo važno da pogledate je li on deklariran odnosno ima li naljepnicu na poleđini na kojoj piše količina ugljikohidrata, šećera i ostalih nutrijenata. „Sok koji ima dodanog šećera uglavnom se ne preporučuje“, nastavlja sestra Stela. Radi li se o 100% prirodnom soku u tetrapaku svakako imajte na umu kako ima dodatnog šećera/fruktoze. Ovakva vrsta primjerice cijeđenoga soka može biti zamjena za prirodno voće.

Smijem li piti pivo ako imam dijabetes?

Pivo u sebi ima određen postotak alkohola, ali isto tako i veliku količinu uhljikohidrata. Ova vrsta pića zbog svog sastava svakako utječe na povećanje razine šećera u krvi. „Vrlo je opasno konzumirati veće količine alkohola uz inzulin jer je veća mogućnost od hipoglikemija. Zbog toga se može izgubiti i svijest.“, zaključak je setsre Stele.

Smijem li piti kavu ako imam dijabetes?

Kava se u našem društvu pije svakodnevno, i to nekoliko puta tijekom dana. Što se tiče količine ili vrste kave koja je u redu za piti, možemo sažeti u jednu rečenicu. Bitno je pretjerivati u količinama kave, dvije šalice kave dnevno su u redu ali bez šećera i/li s minimalno mlijeka.

Smijem li piti smoothie?

Danas su smoothie napitci dosta popularni bilo kao zdravija varijanta doručka ili međuobrok. Zamka koju smoothie napitak može kriti jest ili više različitog voća, višak mlijeka, sušeno voće ili sušene sjemenke. „Naravno da se može napraviti ovakav smoothie kojega možete podijeliti u nekoliko jednakih bočica, ostaviti u hladnjaku i onda ih višekratno konzumirati“, objašnjava sestra Stela.