Smijem li se tetovirati?

Autor: Sandra Peternek 05.12.2019.

Razmišljate li o tetoviranju, a niste sigurni postoje li prepreke i koje su posljedice stavljanja tetovaže ili body piercinga.

Body piercing je uz tetoviranje popularan način ukrašavanja različitih dijelova tijela. Je li dijabetes prepreka za to? Iako su ovo popularni načini ukrašavanja dijelova tijela, sa sobom nose mogućnost razvoja brojnih komplikacija.

Za prosječnu tetovažu se smatra da koža mora biti probijena čak i do 3 000 puta. Postoje li posljedice za osobe oboljele od dijabetesa ako se odluče za tetoviranje?

Razlog dobre kontrole dijabetesa jest osiguravanje smanjenja rizika od mogućih infekcija i komplikacija. Osim toga ako već odlučite tetovirati dio tijela, pažljivo razmislite o dijelu kojega želite ukrasiti. Najčešće ne postoje prepreke za tetoviranje, međutim jedini savjet odnosi se na to da se izbjegavaju mjesta sa slabijom cirkulacijom.

O tetoviranju (popularnom načinu ukrašavanja tijela) osoba s dijabetesom u videu govori glavna sestra Sveučilišne klinike "vuk Vrhovac", Vilma Kolarić.

Savjet za tetoviranje

Preporuka je da izbjegavate mjesta stavljanja tetovaža ili body piercinga na dijelove tijela sa slabijom i lošijom cirkulacijom. To se konkretno odnosi na gležnjeve, vanjsku stranu nadlaktice i dijelove gdje aplicirate inzulin. Također je važno prilikom odabira salona voditi računa o tome da osobe koje su tatoo majstori imaju licencu te da su akreditirane za taj posao.

Izmjerite razinu šećera netom prije tetoviranja i nemojte biti gladni! Popratite razinu šećera u krvi tijekom tetoviranja (ako ono dulje traje) i obavezno nakon postupka. Naš je savjet i da tatoo majstora upozorite da imate dijabetes, svakako to ne može biti naodmet!