Riječi koje spašavaju život vašeg djeteta

Autor: Sandra Peternek 21.03.2019.

Riječi koje spašavaju život vašeg djeteta

Kako olakšati komunikaciju učitelja i djeteta primjerice u situaciji poput hipoglikemije?

Postoje li znakovi koje možete dogovoriti s djetetom koje će signalizirati ako nešto nije u redu?

Kada dijete s dijabetesom tipa 1 pada u hipoglikemiju, što je posebno opasno, može negativno utjecati na njegovo razmišljanje odnosno komunikaciju s učiteljima i drugim učenicima u okolini.

Znakovne riječi

Zastrašujuća je situacija kada dijete pada u hipoglikemiju, a nitko ne zna što se događa s djetetom i kako pomoći. Zbog ovakvih situacija važno je razgovarati s djecom koja imaju dijabetes kako bi razvili

Znakovne riječi za opisivanje pada razine glikemije." Zajednička riječ može proizići iz odgovora na pitanje “Kako se osjećate kada vam pada razina šećera u krvi?”

Ovisno o dobi vašeg djeteta, odnosno razvijenom vokabularu, može biti dovoljna riječ da se opiše problem s hipoglikemijom. Primjerice “Vrti mi se” ili “Znojim se” ili “Moram sjesti” mogu biti signali za hipoglikemiju da okolina lakše i brže razumije problem. “Osjećam se tromo” ili “Moram u kupaonicu” može biti znak za hiperglikemiju da okolina lakše i brže razumije problem.

Nakon što razvijete ovakav sustav komunikacije sa svojim djetetom, podijelite ga s učiteljima, odgajateljima kao i drugim školskim osobljem kako bi svi bili uključeni. Pomozite svome djetetu da razumije ove riječi te da pomogne odraslim osobama iz okoline da znaju što učiniti.

Ne zanemarujte razgovor sa školskim osobljem, odnosno njihovu edukaciju koja uključuje prepoznavanje potreba djeteta (sok, čokolada, provjera razine šećera u krvi). Ovim načinom možete osigurati da odrasle osobe prepoznaju riječ kojom se označava da nešto nije u redu.

Jednom je liječnica imala četverogodišnje dijete koje je reklo da ima “leptire u glavi”. Kada je provjerila razinu šećera u krvi, bila je prilično visoka. Kada je primijetila kako je dijete izgledalo upitala je “Jesu li leptiri lepršali?” 

Djetetu i liječnici bilo je sve jasno. Roditelji bi trebali razumjeti da djeca koriste različite riječi za različite simptome. Razmislite o ovakvom sustavu komunikacije.

Probajte ga razviti sa svojim djetetom, a onda uključite i okolinu. Važno je pomoći da se djeca osjećaju sigurno jer ih je odrasla osoba saslušala.  

Izvor:

https://bit.ly/2Y9WKrQ