Problemi s usnom šupljinom

Autor: Sandra Peternek 22.09.2019.

Problemi s usnom šupljinom

Koliko puta godišnje odlazite stomatologu na preglede?

Znate li da osobe sa šećernom bolešću imaju veće probleme s usnom šupljinom?

Jeste li se ikada susreli s ranicama u ustima koje teško cijele? Znate li kako izgleda upala sluznice u usnoj šupljini? Imate li problema s krvarenjem desni uz pojavu klimavosti zubi? Znate li što je gljivična infekcija? Imate li loš okus u ustima i zadah koji ne nestaje nakon oralne higijene?

Oralni problemi kod oboljelih od dijabetesa česta su pojava i ugrožavaju kvalitetu života. Kada se jednom pojave onda nema nazad i posljedice mogu postati sve veće. Na što paziti? Kada se jednom pojave komplikacije dijabetesa onda nema nazad! Koji su mogući problemi i velike opasnosti dijabetesa s kojima se možete susresti?

Zašto

U šećernoj bolesti smanjena je obrambena funkcija leukocita pa dolazi do jačih upala u usnoj šupljini, što je rezultat gubitak kostiju oko zuba, pojave klimavosti i konačnog ispadanja. Zbog povišenih vrijednosti glikemija i čestih hiperglikemija dolazi do problema u usnoj šupljini.

Osnovi uzrok propadanja zuba je u tome što se bakterije prilijepe na površinu zuba, ali i ispod zubnog mesa. Jedan od razloga su i naslijeđeni faktori (imate li u obitelji osobu s problemima zuba?)

Na razvoj ove bolesti utječe i pušenje, droga, prehrana, položaj i oblik zuba, dugotrajni karijesi, kamenac na zubima i slično.

Propadanje

Gingivitis je upala zubnog mesa koje je crveno, otečeno i krvari prilikom pranja zuba. Na samoj površini zuba pojavljuje se plak koji s gingivitisom može ostaviti teže posljedice u usnoj šupljini. Liječenje se odnosi na redovito četkanje zuba uz korištenje zubnog konca i redovito uklanjanje kamenca.  

Parodontitis je komplikacija koju možete prepoznati po crvenoj i natečenoj sluznici koja krvari a zubno meso se povlači te su zubi sve ogoljeniji. Ovom komplikacijom dolazi do dugotrajne infekcije, trajnog zadaha iz usta, klimavosti zuba i težeg žvakanja. Još teži oblik odnosi se na gnojni iscjedak iz zubnog mesa i teško nošenje proteze. Liječenje je obavezno kod stomatologa s antibioticima i antisepticima, a teži oblik uključuje i kirurški zahvat.

Gljivična infekcija nastaje zbog pojačanog rasta gljivica u sluznici koja je crvena i upaljena s bijelim naslagama. Nakon struganja bijelih naslaga pojavljuju se ranice i ona je izuzetno osjetljiva. Liječenje je obavezno kod stomatologa, uz lijekove i dezinfekciju proteze.

Suha usta su još jedna od komplikacija koja nastaje zbog nedostatka sline u ustima. Tada nastaje najviše karijesa i gljivičnih infekcija. Osjećaj suhoće u ustima prisutan je tijekom cijelog dana (pogotovo noću). Sluznica jezika je suha i hrapava „cijela usna šupljina boli“ a usne su suhe i ispucale. Zbog ovoga teško je žvakanje hrane, gutanje i govor, zadah iz usta. Moguće liječenje u dogovoru sa stomatologom odnosi se na uzimanje više vode tijekom dana, ispiranje usta limunadom, žvakanje kiselijeg voća, izbjegavanje alkohola i pušenja.

Pečenje jezika i sluznice u ustima uzrok je čestih hiperglikemija. Dolazi do pečenja sluznice usta, suhih usta i gorkog okusa. Osjetite li ove simptome javite se liječniku koji će vjerojatno korigirati terapiju, a na Vama je da postignete bolju regulaciju glikemija. Kada se govori o liječenju najvažnije je redovito održavati higijenu zuba i usne šupljine te odlaziti na redovite stomatološke preglede. Oralna higijena razvija se od najmanje dobi i treba ju održavati cijeli život.

Savjeti

Birajte četkice za zube koje imaju mekša vlakna kako biste što manje oštećivali zubno meso. Koristite konac za zube s posebnom pažnjom da ne izazovete krvarenja zubnog mesa. Birajte zubnu pastu u dogovoru sa stomatologom.