Povijest dijabetesa

Autor: Sandra 29.08.2019.

Povijest dijabetesa

 

Jeste li se ikada zapitali koliko je dugo poznata ova bolest?

S čime se borila prva osoba s dijabetesom i koliko je znanost napredovala do danas?

Tajanstveno

Tajanstvena bolest karakterizirana je simptomima poput čestog uriniranja, neutažive žeđi i brzog mršavljenja oduvijek je zanimala liječnike. Smatra se da je otprilike 1500 godina prije Krista u Egiptu na starim papirusima opisana tajanstvena bolest karakterizirana neutaživom žeđi i čestu potrebu za mokrenjem. Za razliku od europskih liječnika koji nisu znali o kakvoj se bolesti radi, indijski liječnici istraživanjem su došli do zaključka da se radi o bolesti kojoj je poveznica unos škrobne hrane i šećera.

Medena mokraća

Tada su se prvi dijagnostički testovi radili tako da se promatralo okupljaju li se mravi oko mokraće bolesnika. Oni su ovu bolest nazvali "medenom mokraćom". U 11. stoljeću dijabetesu se dodaje "mellitus" (latinski = med). U 19. stoljeću liječnici intenzivnije započinju s istraživanjima vezanim uz dijabetes. Tada se otkriva gušterača i njezine stanice koje su povezane s ovom bolešću.

Jedno od najznačajnijih otkrića dogodilo je 1921. godine u Torontu kada se izolirao inzulin. Otkriće uloge gušterače pripisano je dvojici znanstvenika koji su 1910. godine objavili da oboljelim bolesnicima nedostaje jedan od sastojaka koji proizvodi gušterača stoga su prvi predložili naziv „inzulin“ (lat. insula = otok). Iako je šećerna bolest odnosno dijabetes poznata od vremena starih Grka, tek je u 19. stoljeću medicina ozbiljno počela proučavati ovu bolest.

Od tada do danas, životna dob oboljelih od ove bolesti prilično je produžena. Naime, nekad su oboljeli od dijabetesa (ovisni o inzulinu) živjeli do maksimalno godine dana uz rigorozne dijete. Danas taj ista takva osoba oboljela od šećerne bolesti ima očekivani životni vijek kao i ostatak populacije. 1985.godine predstavljena je prva olovka za aplikaciju inzulina. Ona je omogućila jednostavnije i preciznije doziranje inzulina. Danas uglavnom oboljeli od dijabetesa imaju samo takve "penove" u svojim torbicama.

Danas

Danas su kod osoba s dijabetesom dostupni razne vrste inzulina i oralnih lijekova. Terapija za liječenje šećerne bolesti prilično je napredovala. Jednako tako, danas se razina šećera u krvi uz pomoć glukometra može testirati neovisno o vremenu i prostoru. Bolesnici sa šećernom bolešću uz promjenu prehrambenih navika i uvrštavanja tjelesne aktivnosti, inzulina i drugih lijekova itekako umanjuju napredak bolesti.

Osim što se umanjuje vjerojatnost od komplikacija bolesti Vaša kvaliteta života bitno je drugačija.   Jednako tako danas je moguće s da liječniku ne nosite ispunjen dnevnik samokontrole s glikemijama, nego ih on može pregledavati na daljinu "online" dnevnik samokontrole.