Pospanost, iscrpljenost, umor ili nedostatak energije vezani su uz dijabetes

Autor: Sandra Peternek 13.02.2020.

Najjednostavnije aktivnosti postanu teške uz ove osjećaje, a umor pogađa sve koji se dulje ili kraće bore s dijabetesom – bilo tip 1 ili tip 2.

Pospanost, iscrpljenost, umor ili nedostatak energije vezani su uz dijabetes

Kada imam povišen šećer u krvi osjećam se umornim što me prilično ometa u svakodnevnim obavezama“, rekao je S. Johnson koji ima dijabetes tip 1.Najčešće to vidim nakon obroka kad se osjećam pospano i teško se koncentriram na poslu“.

Osim hrane, umor i osjećaj pospanosti ili iscrpljenosti može uzrokovati dehidracija, problmi sa snom (apneja), poremećaj rada štitnjače kada je usporena (hipotireoza), bolesti bubrega ili jetrom. Svakodnevna briga o vrijednostima šećera u krvi može pridonijeti nedostatku energije i demotiviranosti za brigom o sebi. Ovakvi osjećaji mogu uzrokovati težu brigu o sebi, pa se tada može javiti tjeskoba ili čak i depresija.

Zašto osjećam umor kada su vrijednosti šećera visoke?

Najčešći razlog pospanosti i iscrpljenosti je povišena razina šećera u krvi, odnosno hiperglikemija. Naime, tijelo nedovoljno obrađuje glukozu u krvi, pa dolazi do viška glukoze u krvotoku. Stanice zbog toga nisu u stanju proizvesti energiju te su iscrpljene.

U slučaju nedovoljne proizvodnje hormona, odnosno poremećaja rada štitnjače (hipotireoze) često se javljaju simptomi umora, pospanosti, iscrpljenosti i nedostatka energije. Liječenje ovoga stanja uglavnom je medikamentozno, odnosno oralnim lijekovima koji utječu na vrijednosti hormona.

Nekvalitetan, isprekidan i loš san može biti povezan sa stresom i osjećajem umora.  
Istraživanje provedeno 2015.godine imalo je za cilj utvrditi poremećaj spavanja u osoba s dijabetesom. Odnosno točan profil osobe koja ima problem sa snom. Rezultati  kažu kako je lošu kvalitetu sna prijavilo 31% odraslih osoba s dijabetesom tipa 1, odnosno 42% odraslih osoba s dijabetesom  tipa 2. Poremećaj spavanja povezuje se i s inzulinskom rezistencijom – jer visoka razina šećera u krvi „tjera“ na ispijanje tekućine što se češće zapaža tijekom noći.

Može li se „vratiti“ osjećaj odmora?

Prehrana u kojoj je uključeno dovoljno povrća, sezonskog voća, kvalitetnog mesa odnosno ribe svakako je preduvjet za vraćanje osjećaja odmornosti. Redovita tjelesna aktivnost u kojoj uključujete sve mišične skupine važni su ne samo u borbi protiv umora i iscrpljenosti nego i kod upravljanja s dijabetesom.

Svakako se savjetuje uložiti napore kako bi pospanost, iscrpljenost, umor i nedostatak energije otklonili. Posjetite svoga liječnika, konzultirajte se oko lijekova, eksperimentirajte s prehranom i količinom unosa ugljikohidrata.

Izvor:
http://bit.ly/38oDU2h