Oštećenje vida zbog dijabetesa

Autor: SP 16.07.2020.

Problemi s očima u osoba s dijabetesom razvijaju se prilično često, smatra se u gotovo 50 % slučajeva. Koja su moguća oštećenja?

Oštećenje vida zbog dijabetesa

Oštećenje unutrašnjeg dijela oka, odnosno mrežnice (retine) stručno se zove dijabetička retinopatija. Do problema s očima i vidom dolazi zbog dugotrajno povišene razine šećera u krvi koja utječe na oštećenje krvnih žila mrežnice. U osoba s dijabetesom mogu se razviti komplikacije na očima poput retinopatije, makulopatije (makularni edem), katarakte ili glaukoma. Oštećenja na očima najčešće su "tiha" i bez simptoma pa je važna kontrola za rano otkrivanje i liječenje. Liječenje komplikacija na očima uzrokovanih dijabetesom provodi se laserski, u dogovoru s oftalmologom.

Retinopatija 

Početni stadij naziva se neproliferativna dijabetička retinopatija (Background Diabetic Retinopathy; BDR). Karakteriziraju je arterije mrežnice koje slabe i propuštaju plazmu i krvne stanice. Vid je očuvan, ali se razvijaju sitna točkasta krvarenja. U ovome stadiju može doći do promjene žute pjege (makulopatije) te makularnog edema, odnosno zadebljanja makule.

Važno je redovito kontrolirati oštećenje oka, kako bi se na vrijeme primijetilo pogoršanje stanja. U kasnijim fazama bolesti može doći do jačeg krvarenja s izraženijim promjenama žute pjege, odnosno do dodatnog oštećenja krvnih žila u oku, zbog čega se vid počinje mutiti, a vidna oštrina značajno smanjuje. Oftalmološki pregled preporučuje se najmanje dva puta godišnje osobama s dijabetesom. Osnovni cilj liječenja dijabetesa i sprečavanja komplikacija povezanih s vidom je rano otkrivanje promjena na oku uz redovite kontrole. Svaki oftalmološki pregled dijabetičara trebao bi uključivati i provjeru očnog tlaka te očne pozadine. 

Pripazite i na..

  • Siva očna mrena razvija se prilično „tiho“ i bezbolno, a otežava svakodnevne aktivnosti.  Promjenu vidne oštrine oftalmolog vidi prilikom pregleda oka jer se pojavljuju sitne pahuljice. Liječenje se provodi kirurškim putem, najčešće u lokalnoj anesteziji nakon čega se odlazi kući.
  • Galukom je stanje povišenog očnog tlaka. Simptomi glaukoma su bol iza očne jabučice, glavobolja, osjetljivost očne jabučice na pritisak, suzenje i nelagodna na očima.

 

Izvor:
Šećerna bolest i ja: Priručnik za osobe sa šećernom bolešću (HZJZ; HSDU)