Oštećenje oka, retinopatija, katarakta, glaukom

Autor: Sandra Peternek 25.02.2020.

Problemi s očima u osoba s dijabetesom razvijaju se prilično često, smatra se u gotovo 50 % slučajeva. Koja su moguća oštećenja?

Oštećenje oka, retinopatija, katarakta, glaukom

Oštećenje unutrašnjeg dijela oka, odnosno mrežnice (retine) stručno se zove dijabetička retinopatija. Do problema s očima i vidom dolazi zbog dugotrajno povišene razine šećera u krvi koja utječe na oštećenje krvnih žila mrežnice.

U osoba sa dijabetesom mogu se razviti komplikacije na očima poput retinopatije, makulopatije (makularni edem), katarakta ili glaukoma. 
Oštećenja na očima najčešće su "tiha" i bez simptoma pa je važna kontrola za rano otkrivanje i liječenje.

Retinopatija se razvija u tri stadija

Početni stadij stručno se naziva Background Diabetic Retinopathy (BDR) odnosno neproliferativna dijabetička retinopatija. Karakteriziraju je arterije mrežnice koje slabe i propuštaju plazmu i krvne stanice. Vid je očuvan, ali se razvijaju sitna točkasta krvarenja.

U ovome stadiju može doći do promjena – makulopatije (promjene žute pjege), makularnog edema (zadebljanja makule). Ako se problemi u ovome stadiju ne drže pod kontrolom, oštećenje oka prelazi u drugu fazu stručno nazvanu Preprolipherative Diabetic Retinopathy. U ovoj fazi dolazi do jačeg krvarenja i izraženijim promjenama žute pjege. Ne provodi li se liječenje u ovoj fazi, dolazi do trećeg stadija stručno Prolipherative Diabetic Retinopathy odnosno proliferativna dijabetička retinopatija. Ova je faza karakteristična po tome da su krvne žile lošije kvalitete i lako pucaju, odnosno osoba vidi „lebdeće mutnine“ i mrlje, a vidna oštrina je minimalna. Ovo stanje vodi do trajnog gubitka vida.

Primijetite li promjene na očima i vidnom polju, svakako se obratite liječniku na oftalmološki pregled. Inače, ovaj se pregled preporuča najmanje dva puta godišnje za sve osobe s dijabetesom.

Liječenje komplikacija na očima uzrokovanih dijabetesom provodi se laser terapijom, bilo kroz PRP tretman, Focal Laserom ili operacijom viteroktomijom.

Katarakta ili siva mrena = zamućenje vidne oštrine

Siva očna mrena razvija se prilično „tiho“ i bezbolno, a otežava svakodnevne aktivnosti.  Promjenu vidne oštrine oftalmolog vidi prilikom pregleda oka jer se pojavljuju sitne pahuljice. Liječenje se provodi kirurškim putem, najčešće u lokalnoj anesteziji nakon čega se odlazi kući.

Glaukom

Galukom je vrsta oštećenja karakteristična po povećanju očnog tlaka. Simptomi glaukoma su bol iza očne jabučice, glavobolja, osjetljivost očne jabučice na pritisak, suzenje i nelagodna na očima.

Oftalmološke pretrage

Osnovni cilj liječenja dijabetesa i sprečavanja komplikacija je rano otkrivanje promjena na oku uz redovite kontrole. Preporuča se fundoskopija (oftalmološki pregled očne pozadine) i to tijekom dvije godine – za osobe s dijabetesom tipa 2. Oboljeli od dijabetesa tipa 1, fundoskopiju bi trebali obaviti tijekom prvih 5 godina od postavljanja dijagnoze, a onda nastaviti s redovitim pregledima.

Preporuča se pretraga provjere vidne oštrine na oba oka (korištenje tablica), direktna oftalmoskopija (pregled očne pozadine kroz proširene zjenice pomoću oftalmoskopa) te biomikroskopija (pretraga kojom se provjerava oštećenja na prednjem dijelu oka i unutrašnjosti oka).

Izvor:
Šećerna bolest i ja: Priručnik za osobe sa šećernom bolešću (HZJZ; HSDU)