Oralni problemi s dijabetesom

Autor: Sandra Peternek 04.03.2020.

Oralni problemi s dijabetesom

Oralni problemi kod oboljelih od dijabetesa česta su pojava i ugrožavaju kvalitetu života.

Kada se jednom pojave onda nema nazad i posljedice mogu postati sve veće. Na što biste trebali pripaziti?

Jednostavno, problem nastaje nakon što razina šećera u krvi poraste jednako tako raste i u slini. Posljedica toga je povećanje bakterija u ustima, odnosno pojava plakova na zubima.

Dakle kao što redovito mjerite vrijednosti glikemija trebali biste voditi računa i o oralnoj higijeni. Koliko puta godišnje odlazite stomatologu na preglede?

Savjeti za oralnu higijenu prema ADA (American Diabetes Association)

Korištenje meke četkice za zube, redovito četkanje zubi prema liniji desni

Korištenje nježnijih sredstava za pranje zuba

Četkanje jezika i desni, a četkicu mijenjati svaka 3 mjeseca

Zubni konac potrebno je koristiti jednom dnevno

Redovito posjećujte stomatologe za preglede i čišćenje zubi.

Koje su posljedice

Najčešća oralna oboljenja, prema stomatolozima su zubni karijesi. Naime, oboljeli od dijabetesa imaju veći rizik od propadanja zubi zbog čestih hiperglikemija. Jednako tako, bolesnici se često žale na smanjenu proizvodnju sline odnosno suha usta koja olakšavaju nakupljanje zubnog plaka.

Nije rijetkost da se bolesnici žale i na „pečenje usta“ – posebice kod onih koji nose zubne proteze.

Gljivične infekcije ili afte infekcije su gljivicom koja je uobičajeno prisutna. Pušenje povećava vjerojatnost od nastavka problema s gljivičnom infekcijom. Obično se bolesnici žale na oticanje jezika, jezik prekriven bijelim mukoznim slojem i općenito nelagodu u ustima. Najčešće se pojavljuju i upalna oboljenja desni, gingivitis i periodontitis.  

Svi ovi simptomi javljaju se kada dijabetes nije pod kontrolom, odnosno kada razina šećera u krvi nije u normalnim granicama.

Tada se započinje sa stomatološkim zahvatima, zbog toga je važno podizati svijest koliko je bitno držati glikemije pod kontrolom.