Njega kože kod oboljelih od dijabetesa

Autor: Sandra Peternek 24.05.2019.

Njega kože kod oboljelih od dijabetesa

Procjene kažu da ljudska koža ima površinu od otprilike 1.8 m2  te da je njezina težina je otprilike 3 kilograma.

Zahtijeva li koža oboljelih od dijabetesa drugačiju brigu i njegu?

Bolesnici oboljeli od šećerne bolesti skloni su dehidraciji najčešće zbog česte potrebe za mokrenjem i nedovoljnog unosa tekućine u organizam. Koža je na taj način sklonija dehidraciji, isušivanju, ispucanosti te je podložnija infekcijama. Uočite li prve znakove pucanja ili suhe kože, održavajte ju hidratiziranom dovoljnim unosom tekućine i mazanjem hidratantnim kremama, maslacima za tijelo ili uljima.

Upravo je njega kože izuzetno važna kod dijabetičara, jer se smanjena osjetljivost živaca i cirkulacije pokazuje najprije na koži. Koža na nogama poseban je problem i na nju treba obratiti pozornost jer može uzrokovati ozbiljne probleme i komplikacije (gangrena stopala, dijabetičko stopalo).

Zašto

Česta potreba za mokrenjem može uzrokovati gubitak tekućine u tijelu, a zbog visoke razine glukoze u krvi može biti uzrok suhe kože na nogama, rukama, koljenima, laktovima.

Primijetite li suhu i ispucalu kožu, sitan crveni osip to znači da je infekcija prisutna. Tako se manji problemi razvijaju u veće komplikacije dijabetesa poput dijabetičkog stopala, čireva, gangrene pa mogu dovesti i do amputacije. Baš zbog ovih razloga, njega kože a pogotovo stopala za dijabetičara treba biti visoko na listi prioriteta.

Problemi

Suha, ispucala i oštećena koža koja svrbi povezana je s dijabetesom a najčešće pogađa potkoljenice sve do koljena i odvija se postepeno, tijekom duljeg vremena. Pojavljuje se u vidu crvenog osipa koji mijenja boju od žute do ljubičaste. Koža je u ovom području tanka i ulcerasta, a ukoliko se ne liječi ostavlja za sobom smeđe ožiljke. Uzroci ove bolesti još su uvijek nepoznati, međutim pogađa sve više osoba s dijabetesom tipa 1.

U životu se susrećemo s puno vrsta boli, a jedne od poznatijih su zubobolja, bol u prsištu, bol u trbuhu i slično. Ispiranje blagim i pH=5,5 neutralnim sapunima, i obavezno sušenje tijela kao i stopala (svakog prsta pojedinačno), i svakog pregiba gdje se voda može zadržavati. Korištenje hidratantne kreme za tijelo ili losiona pomaže pri održavanju meke i vlažne kože, a njihovo često korištenje može napraviti veliku razliku pri održavanju zdrave kože. Preporučuje se 100%pamučno donje rublje.

O čemu treba razmišljati?

Osim toga, razmislite o nošenju kvalitetne obuće kao i čarapa pogotovo ukoliko imate problem s neuropatijom i njegom kože na stopalima. Primijetite li posebno suhe oči tijekom dana, ili neprirodne crvene mrlje na koži, posjetite svoga liječnika što prije i tražite medicinski savjet.

Imate li suhu i ispucalu kožu koja svrbi dulje vrijeme, posjetite svoga liječnika u potrazi za savjetom jer od takvih stanja mogu nastati infekcije, odnosno ozbiljne komplikacije.