Neugodna stanja

Autor: Sandra Peternek 23.09.2019.

Neugodna stanja

Dijabetes je stanje koje povezujemo s komplikacijama, ali i neugodnim stanjima koja se na vrijeme mogu spriječiti ili odgoditi.

Neka neugodna stanja moguće spriječiti dobrim upravljanjem razine glukoze u krvi.

Korisno je zapamtiti neke od naših savjeta!

Inkontinencija je često neugodno stanje koje povezujemo ne samo sa starijom dobi, nego i sa svim dobnim skupinama. Nesposobnost zadržavanja urina može biti uzrokovana povećanim stresom kada uslijed kihanja, kašljanja, hodanja ili smijeha nije moguće zadržavanje. S druge strane, možemo govoriti o inkontinenciji do koje dolazi zbog promjena položaja u spavanju, zvukova vode i slično.

Oboljeli od dijabetesa često se znaju požaliti na probleme sa stolicom, točnije proljev (diareja). Iako nije toliko česta smetnja te uglavnom nije opasna po zdravlje, neugodno je stanje na koje su oboljeli karakterizirali neugodnim.

S druge strane, zatvor (opstipacija) je prilično neugodno stanje jer izaziva brojne teškoće. Uzrok zatvora kod oboljelih od dijabetesa najčešće je nepravilna prehrana siromašna vlaknima ili nedovoljna tjelesna aktivnost. Dolazi do stezanja u debelom crijevu i do nelagode pri pražnjenju stolice.

Kandidijaza je gljivična infekcija koja se razvija oko genitalija ili usta, a ponekad i na mjestu nabora kože kao što je pazuh. Svrbež, crvenilo, otekline u području genitalija, iscjedak, bol pri mokrenju simptomi su kandidijaze. Ova je češća pojava kod osoba s dijabetesom koja se stalno pojavljuje kada je razina šećera previsoka. Postoje brojni tretmani koji održavaju glukozu pod dobrom kontrolom, što može spriječiti pojavu kandidijaze.

Lipohipertrofija nastaje zbog lokalnog djelovanja inzulina koji se daje na isto mjesto tijekom duljeg perioda (zabilježeni su slučajevi od čak 30 godina). Imajte na umu da se mjesta aplikacije inzulina mijenjaju, jednako kao što se redovito mijenjaju lancete.

Bolesti desni postupno se razvijaju, a sa sobom nose probleme s neravnim zubima, uvučenim desnima, neugodnim zadahom kao i gubitkom zubi. Dobra kontrola glikemija može usporiti razvoj bolesti desni, jednako kao oralna higijena i redovite posjete stomatologu.

Seksualna disfunkcija teška je za prihvatiti i o toj se temi ne govori previše, ali postoji niz tretmana koji mogu pomoći. Zbog oštećenja živaca žene osjećaju  suhoću, dok muškarci imaju probleme s erekcijom. Zbog različitih čimbenika, dijabetes može biti uzročnik smanjene seksualne želje. Ovo se može dogoditi zbog brojnih lijekova, osjećaja slabosti zbog povišene glukoze u krvi ili povećane tjelesne težine.

O svim ovim neugodnim stanjima i problemima posavjetujte se sa svojim zdravstvenim radnicima.