Utjecaj nikotina - bezazleno ili opasno?

Autor: Sandra 21.09.2019.

Utjecaj nikotina - bezazleno ili opasno?

 

Neprestano se naglašava negativan utjecaj nikotina na zdravlje, pogotovo oboljelih od dijabetesa.

Jesu li za oboljele od dijabetesa slatkiši bezazleniji od cigareta?

Kako dijabetes tipa 2 povezujemo sa životnim stilom (nezdrava prehrana, sjedilački način života itd.) često se zaboravlja da je i pušenje uključeno u životni stil. Jednako tako se zaboravlja da pušenje i cigarete imaju utjecaj na visoke vrijednosti šećera u krvi. Što se točno događa? Pušači imaju veću vjerojatnost lošije cirkulacije i razvoja dodatnih komplikacija.

Rizici su brojni

Moguće je umanjenje rizika i najbolji način jest prestanak pušenja. Ili ako već odustajanje nije moguće, drastično smanjivanje bit će u početku dovoljno. Kako pušenje utječe na krvne žile?

Tjelovježba može umanjiti rizik od problema s plućima, umanjuje rizik pretilosti što je faktor rizika za dijabetes tipa 2. Zdravija prehrana umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pušenje je ovisnost. Prestanak pušenja nije lak proces. Uzmete li u obzir da je prestanak pušenja povezan sa smanjenjem kratkotrajnih i dugotrajnih komplikacija, onda donesite odluku o prestanku.

Prije donošenja same odluke o odustajanju od pušenja, konzultirajte s liječnikom kako bi pomogao u tome. U praksi pušači često govore da im ta navika potiskuje apetit, dok prestanak pušenja može potaknuti prejedanje. S druge strane, stres od odvajanja cigareta može se manifestirati i na glikemijama.

Ako ste svakodnevno pušili, a onda dramatično smanjili ili odustali u tijelu odvikavanje od ovisnosti traje neko vrijeme.

Probali ste prestati pušiti pa ste poklekli? Većina je pušača u odluci da prestanu pušiti nekoliko puta već pokušavala. Tako se svaki pokušaj smatra neuspjehom. S druge strane, prestanak pušenja je korak do uspješnog odustajanja – pokazali ste da imate karakter da odustanete od navike!

Zapamtite! Prema rezultatima studije "Nicotine Triggers Blood Sugar Boost in Smokers With Diabetes" liječnici objašnjavaju da je nikotin u cigaretama glavni krivac za povišenu razinu šećera u krvi kod pušača dijabetičara. Osim stalno povišene razine šećera u krvi, povećan je i rizik od drugih ozbiljnih komplikacija dijabetesa poput srčanog udara, moždanog udara, zatajenja bubrega kao i oštećenja živaca.

Jednako tako, nikotin je podigao razinu HbA1c (veća doza nikotina jednaka je većoj razini HbA1c).  

 

Razmislite o dimu cigareta!